Off-grid fra A til Å | Del 6
Ønsker du heller å høre artikkelen?
Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.
Velkommen
Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!
All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!
I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.
Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Artikkelen sitt innhold
5 ting du må vite før du kjøper nytt forbruksbatteri
Før vi går inn i detaljene rundt batteriene i off-grid systemer og sammenligner de fire mest brukte som er Lithium, AGM, GEL og bly/ syre- batterier. Skal vi se litt generelt på hva som er viktig å tenke på ved valg av batterier, hvordan de kan kobles for å oppnå spenningsnivået du ønsker. Hvilket miljø batteriet skal brukes/ lagres i. Hva en BMS er og hvorfor den er ekstremt viktig med tanke på valg av inverter og ladere til systemet ditt. Og vi skal ta en repetisjon på energi-benevnelser og hvordan effekt er avhengig av spenning og strømflyt. Slik at du vil forstå hvilken batteri størrelse du trenger til ditt system.
Energi-benevnelser, hva er Ah og Wh?
Når du ser på et batteri på en nettbutikk er det mye informasjon som er vanskelig å skjønne seg på, hvis man ikke har sett det før. Det skal vi få kontroll på nå. Og vi kan bruke et eksempel fra vår egen nettbutikk, www.offgridsystemer.no der vi selger blant annet et lithium batteri fra Skanbatt som du kan se på bildet nedenfor.
Batteriene sin kapasitet vil si evnen batteriet har til å lagre energi. Standard måleenhet på dette er amperetimer "Ah eller At", dette tallet viser hvor mange timer en gitt mengde strøm kan flyte ut av batteriet før det er tomt for strøm. Det er viktig å se på hvor mye kapasitet man trenger, fordi det er dette som er grunnlaget for hvor store og hvor mange batterier du trenger å kjøpe.
I overskriften ser du at dette er et 12V 100Ah batteri som er det samme som 1200Wh fordi effekt er lik spenning ganget strøm, altså 12V *100Ah=1200Wh. Hvis du alltid regner om til Wh vil du lettere kunne sammenligne batteristørrelsen med forbruket ditt, fordi alt elektrisk utstyr sitt forbruk vises i Watt. Og siden effekt er avhengig av spenning, vil en 5W vanlig lyspære kreve 5W fra batteribanken din også. Nå slipper du og tenke på om det er 230V eller 12V, Watt er Watt.
Når du regner om til Watt kan du sammenligne kapasiteten til batteriene uavhengig av spenningen, og du kan bruke dette til å velge det billigste spenningsnivået for ditt off-grid system. Eller om du skal ha høyere spenning uansett kan du bruke dette trikset til å se om det blir mest gunstig å kjøpe 4 stk 12V batterier, 2 stk 24V eller 1 stk 48V batterier til å lage en 48V batteribank. Mer om hvordan dette fungerer i neste avsnitt.
En ting som jeg bare nevner her, men som vi skal se mer på senere i infoserien er depth of discharge (Dod). DoD er med å beskrive levetiden til et batteri og vil si hvor mye et batteri kan lades ut, uten å ta skade. Og dette varierer veldig mellom batteriteknologier og vil si at for eksempel et lithium batteri på 12V og 100Ah der du kan ta nytte av 80% av banken gir deg vesentlig mer kapasitet en et AGM batteri på 12V og 100Ah der du kun kan benytte deg av 50% av batteribanken.
Batterier og spenningsnivå
De aller fleste batterier som egner seg til off-grid systemer kommer i 12V, 24V, 36V og 48V. De som er mest brukt er 12V og 48V. 12V er mest brukt i mindre systemer (se eksempel 1 i bildet nedenfor), som har 12V kurs ut i kabler til lys, kjøleskap, ladepunkter og lignende. Du kan også legge til en inverter som gjør om til 230V (se eksempel 2).
Du kan bruke de andre spenningene til dette også, da må du bare ha en ekstra omformer som senker spenningen ned til 12V kursen din i tillegg til omformeren som øker spenningen til 230V i en egen kurs. Samtidig som batterispenningen din er på 24V, 36V eller 48V. (se eksempel 4)
Større systemer er oftest på 48V og bruker kun en inverter som gjør om til 230V som kurs ut i systemet. (se eksempel 3) Dette gjør de fordi ved høy effekt og lav spenning kreves en høy strømføring, dette fører til veldig tykke og dyre kabler.
Bildet nedenfor forklarer de forskjellige spenningsnivåene og hvordan de kan brukes i et veldig forenklet system. Vi kommer mer i detaljene av resten av systemet senere.
Kobling av batteribank
For å oppnå forskjellig spenning på batteribanken kan man kjøpe et batteri med spenningsnivået man trenger. Eller så kan man koble sammen batteriene i serie for å øke spenningen. Det å koble batterier i serie betyr at du kobler minus på ett batteri til pluss på den neste, dette gjør at batteriene er koblet sammen og all strøm vil flyte gjennom alle batteriene i serien. Se bildet for en illustrasjon.
Hvis du ønsker høyere batterikapasitet, men du vil beholde spenningen på batteriet kan du koble sammen flere batterier parallelt. Dette vil si at du kobler sammen minus til minus og pluss til pluss. Se bildet for en illustrasjon.
BT, Temperatur og plass til batteriet
Du får kjøpt batterier i tre prisklasser. Disse er ofte identiske når det kommer til spesifikasjoner, men de billigste kommer standard og "dumme". Mellom klassen har kun bluetooth og den dyreste har både bluetooth og varme. Hvilken av disse du velger spørs om du ønsker bluetooth direkte via batteriet, eller bluetooth via en shunt fra for eksempel Victron. Slik at du kan få all informasjonen samlet i en APP, eller så kan det hende du tenker det er greit å bare bruke batteriet til det er tomt uten å følge med på hvor mye % du har. Da er basic uten noe overvåking det billigste og beste valget for deg.
Når det kommer til varmefolie er dette en flott funksjon som gjør at lithiumbatteriet ditt som ikke kan lades under minusgrader kan bli varmet opp av ladekilden først. For så å kunne ta imot lading. Dette gjør effektivt batteriet ditt til et helårs-batteri, og det vil fungere selv om det er minusgrader der batteriene dine er lagret.
Når det kommer til plass er det viktig å ta en titt på dimensjonene til batteriet/ batteriene du skal velge. Der off-grid systemer brukes er det ofte lite plass å gå på, og da er det dumt å måtte bygge om et skap for å få plass hvis du kjøper for stort utstyr til plassen din.
BMS
BMS står for Battery Management System og er et kretskort som er innebygd i nyere batterier. En BMS kan også kjøpes ved siden av batterier som ikke har denne sikkerheten. Jobben til en BMS er å sørge for at batteriet ikke skades. Og at all strømføring inn og ut kan håndteres av batteriets celler. En BMS vil også beskytte batteriet ved hjelp av temperaturmåling slik at den ikke blir for varm og ikke tar til seg lading ved for lav temperatur som kan skade batteriet.
Det er veldig viktig å lese under teknisk informasjon til batteriet du vurderer å kjøpe for å sørge for at resten av systemet ditt passer til batteriet. Det jeg mener med å passe til systemet, er at du ikke har for mye lading fra for eksempel solceller. På andre siden er det også viktig at batteriene dine ikke blir en flaskehals på hvor mye forbruk du kan ha. Hvis du for eksempel har en 3000W inverter koblet til 2 stk. 100Ah 100A BMS litiumbatterier vil du kun få ut 2560W fordi batteriene har en spenning på 12.8V og evner å gi ut en total strøm på 200A (12.8V * 200A = 2560W) fordi det er to batterier med 100A BMS hver. I dette eksempelet måtte du ha kjøpt et batteri til for å få brukt alle 3000W til inverteren din.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "5 ting du må vite før du kjøper nytt forbruksbatteri" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no
- Vi snakkes!
Relaterte produkter
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Mest spurte spørsmålene rundt "5 ting du må vite før du kjøper nytt forbruksbatteri" besvart
Hva er forskjellen på startbatteri og forbruksbatteri?
Forskjellen på et startbatteri og forbruksbatteri er at et startbatteri er laget for å levere mye kraft på kort tid, et forbruksbatteri er laget for å levere strøm over tid.
Kan startbatteri brukes som forbruksbatteri?
Det anbefales ikke.
Hva står Ah for på ett batteri?
Batteriene sin kapasitet vil si evnen batteriet har til å lagre energi. Standard måleenhet på dette er amperetimer "Ah eller At", dette tallet viser hvor mange timer en gitt mengde strøm kan flyte ut av batteriet før det er tomt for strøm. Det er viktig å se på hvor mye kapasitet man trenger, fordi det er dette som er grunnlaget for hvor store og hvor mange batterier du trenger å kjøpe.
Kan man lade AGM batteri med vanlig lader?
Så lenge spenningsnivåene til laderen passer med AGM sin ladesyklus kan du det. Sjekk om det er et eget AGM program for å forsikre deg om at laderen din kan trygt lade AGM batteriet ditt.
Kan AGM batteri fryse?
Ja, et AGM batteri kan fryse selv om det skal en del til for at dette skjer.
Comments