top of page

AGM er batteri-verdenens svar på engangsbestikk, og her er hvorfor

Oppdatert: 16. mai

Denne artikkelen vil gi deg svar på om AGM egentlig er billigere enn lithium. Du tenker kanskje at det er rimelig kort lesning når AGM koster mindre en lithium, men det er ikke så rett frem skal du se, les videre og finn ut hvorfor! Eller ta turen inn i vår nettbutikk og se på utvalget av batterier.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 

Antall utladninger er viktig

AGM koster kanskje mindre en et lithium batteri, men det har en ekstrem lavere levetid. Lithium har veldig mange flere utladninger
AGM vs Lithium pris og antall utladninger

Ut i fra tabellen ovenfor er det fort gjort å se på kostnad for tilsynelatende samme batteriet på 12V og 100Ah og se at AGM batteriet koster nesten halve prisen til sin lithium sammenligning. Hvis vi ser videre ned i tabellen ser vi at ved 100% utladning vil AGM batteriet leve i 300 utladninger mens lithium batteriet vil fungere i 2000 utladninger, altså selv om lithium batteriet er dobbelt så dyrt vil lithium batteriet kunne lades helt ut 1400 ganger ekstra etter du må ha byttet ut ditt første AGM batteri. Faktisk kreves det over 6 AGM batterier for å oppnå samme levetid som 1 lithium batteri ved 100% utladning.


Nå er det kjent at man skal helst unngå å lade helt ut AGM batterier fordi da blir levetiden så dårlig, derfor skal vi se på en sammenligning ved kun 30% utladning, altså batteriene passerer aldri lavere en 70%! Ved kun 30% utladning har AGM en levetid på 1600 utladninger mot lithium sine 4500. Det vil si at selv om vi sørger for å holde batteriene svært høyt oppladet vil det fortsatt kreve nesten 3 AGM batterier for å oppnå samme levetid som et lithium batteri og lithium vil fortsatt være det billigste alternativet over tid.


Man kan trekke en god sammenligning ved bruk av engangsbestikk. Ja det er billigere en metallbestikk, men det er klart at det ikke er gunstig hvis du skal bruke engangs bestikk til alle måltider.


 

Maks ladestrøm og utladning

La oss se på de andre radene i tabellen, først ser vi på maks ladestrøm. Grunnen til at maks ladestrøm er veldig viktig i batterier er fordi dette tallet setter grensen for hvor mye lading du kan gi batteriet på en gang. Ofte har vi flere type ladere som kan lade samtidig som for eksempel solceller og en DC/DC dynamo lader. Det er derfor viktig at dette tallet er så høyt  som mulig, så det ikke blir en flaskehals for ladingen i systemet. AGM batteriet har en maks ladestrøm på 30A mens lithium batteriet har over tre ganger så mye på 100A.  Neste rad beskriver maks utladning under 5 sekunder og her kommer AGM batteriet klart best ut med hele 1000A mot lithium sine 150A, men er dette noe du trenger i et forbruksbatteri? Nei, på grunn av et forbruksbatteri brukes til å drifte jevn last med unntak av pumper eller kompressorer for eksempel, men selv de har en oppstart strøm som ikke er i nærheten av hverken AGM eller lithium batteriet sin maks utladning under 5 sekunder.
AGM vs Lithium maks ladestrøm og utladning

La oss se på de andre radene i tabellen, først ser vi på maks ladestrøm. Grunnen til at maks ladestrøm er veldig viktig i batterier er fordi dette tallet setter grensen for hvor mye lading du kan gi batteriet på en gang. Ofte har vi flere type ladere som kan lade samtidig som for eksempel solceller og en DC/DC dynamo lader. Det er derfor viktig at dette tallet er så høyt som mulig, så det ikke blir en flaskehals for ladingen i systemet. AGM batteriet har en maks ladestrøm på 30A mens lithium batteriet har over tre ganger så mye på 100A.


Neste rad beskriver maks utlading under 5 sekunder og her kommer AGM batteriet klart best ut med hele 1000A mot lithium sine 150A, men er dette noe du trenger i et forbruksbatteri? Nei, på grunn av et forbruksbatteri brukes til å drifte jevn last med unntak av pumper eller kompressorer for eksempel, men selv de har en oppstart strøm som ikke er i nærheten av hverken AGM eller lithium batteriet sin maks utlading under 5 sekunder.


 

Vekt og størrelse

Til slutt ser man at et AGM batteri og et lithiumbatteri er omtrent like store, men AGM batteriet veier 2.3 ganger mer med sine 29 kg mot lithium batteriet på 12.5 kg. Dette er vesentlig når det kommer til systemer i båt, van eller bobil. Hvis du skal ha et system på hytta eller i huset er vekt ikke noe å tenke på.
Vekt og størrelse sammenligning

Til slutt ser man at et AGM batteri og et lithiumbatteri er omtrent like store, men AGM batteriet veier 2.3 ganger mer med sine 29 kg mot lithium batteriet på 12.5 kg. Dette er vesentlig når det kommer til systemer i båt, van eller bobil. Hvis du skal ha et system på hytta eller i huset er nok ikke vekt noe å tenke på.


 

Oppsummering

For å oppsummere, hvis du trenger et batteri som du vet du kun skal bruke i rundt ett år. Vekt har ingenting og si. Du har mindre enn 30A lading i systemet ditt. Du er på et strengt budsjett, og ingen tid til å vente, kjøp AGM. Ellers vil jeg på det sterkeste anbefale deg å kjøpe ett lithium, batteri fordi det er rett og slett blir billigst over tid og det er best egnet som forbruksbatteri i et solcellesystem.


Hvis du tenker på å sette sammen ditt eget system og er usikker på hvor stort du trenger, da har jeg laget det perfekte verktøyet for deg. Sjekk ut strømpakke-velgeren på våres hovedside. Det tar kun 1 minutt og du trenger kun klikke deg gjennom 3-4 valg for å se hvilket system som passer deg.


Hvis du alt vet hva du ønsker så ta gjerne kontakt om du trenger noe bistand, jeg kjører rundt i min egen van nå og nyter godt av strømsystemet jeg har dimensjonert selv. Det systemet kan du lese om her hvis du vil.


Takk for at du tok deg tid til å lese, kom gjerne med innspill i kommentarfeltet. Vi snakkes!


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 

Referanser

Datablad Ritar lithium


Datablad Ritar AGM


 

Relaterte produkter





1 285 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page