top of page

Batterier til solcelleanlegg

Oppdatert: 16. mai

Denne artikkelen går inn på batterier til solcelleanlegg, hva som er viktig å se etter når du skal velge batterier til solcelleanlegget ditt. Og til slutt vil du få svar på de mest spurte spørsmålene på google rundt batterier til solcelleanlegg. Ta en titt hvis dette hørtes interessant ut!



 

Hvor lenge varer et batteri til solcellepanel?

Levetiden til lithium batterier måles i antall utladninger, altså antall ganger batteriet går fra fulladet til tomt. Generelt sett varierer antall utladninger fra 2000 utladninger til 3000 utladninger 100%. Hvis du bruker hele batteribanken din annenhverdag vil det bety at batteriet til ditt solcellepanel vil vare i 10 til 16 år.

 

Artikkelen sitt innhold




Hvilke solcelleanlegg trenger batterier?

Alle solcelleanlegg kan ha batterier, men siden solellebatterier kan være kostbare ut i fra hvor mye kapasitet du trenger. Er det viktig at du har en gjennomtenkt god grunn til å ha batterier i solcelleanlegget ditt. Det som er mest vanlig er å ha batterier i off-grid solcelleanlegg som på hytta eller i bobilen. Her er du ikke koblet til strømnettet og uten batterier vil du kun ha strøm når sola skinner, noe som vil være veldig lite brukervennlig.


Du kommer unna med kun inverter og solceller hvis du kobler solcellene din til strømnettet. Overskudd-strøm vil bli solgt til strømnettet også vil du kjøpe strøm som vanlig for den mengden solcellene dine ikke klarer å levere. I disse systemene er det en bonus å ha en liten batteribank slik at du kan ha strøm selv om strømmen går. Som oftest tar det kun noen timer for strømmen å komme tilbake i Norge, hvis den går i det hele tatt. Da trenger du ikke store banken for å holde husets viktigste funksjoner med strøm.


Hva er batteri kapasitet?

Batterier sin kapasitet vil si evnen batteriet har til å lagre energi. Standard måleenhet på dette er ampere timer "Ah eller At", dette tallet viser hvor mange timer en gitt mengde strøm kan flyte ut av batteriet før det er tomt for strøm. Det er viktig å se på hvor mye kapasitet man trenger, fordi det er dette som er grunnlaget til hvor store og hvor mange batterier du trenger å kjøpe.


Via knapen nedenfor kan du lese mer om hvordan du best kan regne ut forbruket ditt ved hjelp av våres forbruks-kalkulator.


Hva er BMS?

BMS står for Battery Managment System og er et kretskort som er innebygd i nyere lithiumbatterier. Jobben til en BMS er å sørge for at batteriet ikke skades og at all strømføring inn, og ut kan håndteres av batteriets celler. En BMS vil også beskytte batteriet ved hjelp av temperaturmåling slik at den ikke blir for varm.


Lade-evne og forbruks-evne

Det er veldig viktig å lese under teknisk informasjon til batteriet du vurderer å kjøpe for å sørge for at resten av systemet ditt passer til batteriet. Det jeg mener med å passe til systemet, er at du ikke har for mye lading fra for eksempel solceller, en det batteriet klarer. Dette vil resultere i at flere av panelene dine blir helt bortkastet. På andre siden er det også viktig at batteriene dine ikke blir en flaskehals på hvor mye forbruk du kan ha. Hvis du for eksempel har en 3000W inverter koblet til 2 stk. 100Ah 100A BMS lithiumbatterier vil du kun få ut 2560W fordi batteriene har en spenning på 12.8V og evner å gi ut en total strøm på 200A (12.8V * 200A = 2560W) fordi de er to batterier med 100A BMS hver. I dette eksempelet måtte du ha kjøpt et batteri til for å få brukt hele evnen til inverteren din.


Lade-spenning, hvordan lade?

Man kan ikke lade lithium-batterier med ladere uten et eget lithium-program (for det meste). Hvis du har en lader du bruker i ditt system fra før og du ønsker å finne ut av om du kan bruke den må du se om lade-spenningen fra laderen matcher opp med lade-spenningen lithium batteriet ditt ønsker. Generelt koster ikke lader all verden, og det er derfor anbefalt å kjøpe en som klart sier den evner å lade lithium-batterier, men jeg tenkte det var greit å nevne den informasjonen her, bruk den slik du vil.


Bluetooth og varme-folie?

Du får kjøpt batterier i tre prisklasser. Disse er ofte identiske når det kommer til spesifikasjoner, men de billigste kommer standard og "dumme". Mellom klassen har kun bluetooth og den dyreste har både bluetooth og varme. Hvilken av disse du velger spørs om du ønsker bluetooth direkte via batteriet, eller bluetooth via en shunt fra for eksempel Victron. Slik at du kan få all informasjonen samlet i en APP, eller om du vil vite batteri informasjon i det hele tatt.


Når det kommer til varme-folie er dette en flott funksjon som gjør at lithiumbatteriet ditt som ikke kan lades under minusgrader. kan bli varmet opp av ladekilden først. For så å kunne ta i mot lading. Dette gjør effektivt batteriet ditt til et helårs-batteri, og det vil fungere selv om det er minusgrader der batteriene dine er lagret.



Hvilket batteri skal jeg velge?

Ok, så hvilket batteri skal du velge? Svaret på det varierer ut i fra flere faktorer, der de viktigste er nevnt i denne artikkelen. Du må vite hvor stor kapasitet du er ute etter, og du må vite om BMS'n gir deg mulighet til å lade og forbruke det du ønsker. I tillegg til dette må du vurdere om du ønsker tilleggsfunksjoner som bluetooth og varme-folie innebygd.


Ofte kan du se at batterier heter for eksempel Skanbatt lithium 100Ah 100A BMS BT Heat, det, dette betyr er at batteriet har en kapasitet på 100Ah, en BMS på 100A, den har innebygd bluetooth og varme-folie.


Lykketil i valg av batterier til ditt solcelleanlegg, vi hjelper deg gjerne finne ut av det. Bare klikk på knappen nedenfor for å sende oss en melding eller gå direkte inn på vår nettbutikk via linken nedenfor.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt batterier til solcelleanlegg . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter






 

Mest spurte spørsmålene rundt batterier til solcelleanlegg besvart

Her er en kort liste over de mest spurte spørsmålene rundt batterier til solcelleanlegg med tilhørende korte og forståelige svar. Ta en titt og se om ditt spørsmål er besvart.


Hvor lenge varer 100Ah batteri?

Gitt at batteriet det er snakk om er et 12 volt batteri, vil et 100Ah batteri tilsvare cirka 1200Wh. Det betyr at batteriet vil kunne drifte for eksempel en 1000W koketopp i 1 time og 12 minutter. Regn ut selv hvor lenge et 100Ah batteri holder for deg ved å legge sammen brukstid, og effekt for alle tingene du ønsker å bruke og del 1200Wh på det tallet.


Hvor stort batteri på hytta?

Vi anbefaler at batteribanken til ett off-grid system er på 3 ganger daglig forbruk. Dette er for å forsikre at du har strøm selv om det er dårlig vær i en periode. Du kan satse på flere lade-kilder som jobber sammen for eksempel supplere med et drivstoff aggregat sammen med solceller også, da kommer du unna med en mindre batteribank.


Kan man lagre strøm fra solcellepanel?

Ja, og den enkleste og mest brukte måten er via batterier. Det du trenger å gjøre for å kunne lagre strømmen i batteriene er å koble til batteribanken din til enten on-grid inverteren sin batteri input. Eller off-grid solcelle-regulatoren sin batteri input.


Hva er negativt ved solcellepanel?

Den største negative siden til solcellepanel løser faktisk batterier, og det er at strømmen som produseres ikke kan styres slik som ved fossilt brensel via for eksempel et aggregat. Vi kan ikke bestemme været og sola skinner ikke alltid som en en sommerdag i juli. På en dag til dag basis vil implementering av solcelle batterier gi deg mulighet til å høste inn energi fra sola for så å bruke den energien når du ønsker det!


Når er solcellepanel mest effektivt?

Solcellepanel er mest effektivt når solen skinner vinkelrett på panelet. Du kan enkelt teste ut dette for deg selv hvis du har en lommelykt. Skru på lommelykten og lys rett ned på en bordplate slik at du har en fin sirkel med lys. Dette representerer sola som skinner vinkelrett på panelet.


Vri deretter lommelykten slik at du får en større oval form, nå kan du se på samme området som du hadde sirkelen på tidligere at lyset ser svakere ut og er derfor ikke like sterkt på sirkel området. Og slik er det med paneler og sola også, rett på er mest effektivt og desto mer vinklet vekk, jo mer er sola "spredt utover" og svakere.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier




712 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page