top of page

Batteriladning og temperatur, kan batteriet lades i minusgrader?

Oppdatert: 16. mai

Bildet viser en kald gate for å gi leseren følelsen av kulde før videre lesning om batterier kan lades i kulda eller ikke
Kaldt

Denne artikkelen vil gå inn på forskjellige batterityper, og vi vil se på hvilke av de som kan brukes i minusgrader. Og om det er noen triks som kan gjøre batteriet brukbart i kulden, alle batteriene er fra samme produsent og alle er 12V 100Ah batterier. Les videre hvis dette hørtes interessant ut. Eller ta turen direkte til våres nettbutikk via knappen.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 

Hvilke battertyper finnes?

Det finnes mange batterityper der ute, men alle er ikke egnet som forbruksbatterier og det er forbruksbatterier til offgridsystemer jeg spesialiserer meg på her på denne nettsiden. Vi skal derfor kun se på lithium, AGM og GEL batteriteknologier.


Lithium

La oss ta en titt på hvordan lithium batterier håndterer minus grader. Vi kan se i databladet i figuren nedenfor at maks ladestrøm må ligge mellom 0 og 55 grader celsius. Maks utladningstrøm må ligge på 25 grader celsius +- 3 grader. Videre ser vi at det er mulig å ha en 20% av maks utladningsstrøm i minus grader, dette gjelder fra -20 grader til +60 grader celsius.


20% av maks utladning er en vesentlig lavere utladningstrøm, men det viser at det er mulig å bruke et lithium batteri i minus grader. Det er derimot ikke mulig å lade et lithium batteri når det er kaldt.


Det må nevnes at det har kommet egne kulde-spesialiserte lithiumbatterier på markedet som klarer å både lades og utlades under minusgrader, men disse er rimelig dyre, og jeg vet kun om Roamer fra England. Ta en titt på de hvis du har lyst :)


Bildet viser et utklipp av databladet til et lithium batteri. Den viser at standard ladestrøm må skje mellom 0 og 45 grader celsius, videre må maks lad strøm skje mellom 0 og 55 grader celsius. Den viser også at det er mulig å lade ut 0.2C fra lithium batteriet helt ned til -20 rader celsius og opp til 60 grader pluss.
Utklipp fra datablad til lithium

AGM

I AGM databladet ser vi at batteritypen ikke kan lades i minus, den kan kun lades fra 0 til 50 grader celsius. Det er derimot mulig å bruke batteriet i minusgrader, utladning fungerer helt ned til -20 grader celsius og opp til +60 grader celsius.

Bildet viser at et AGM batteri kan utlades fra --20 grader celsius til +60 grader. Det kan lades fra 0 grader og opp til 50 grader celsius.
Utklipp fra datablad til AGM

GEL

Gel databladet viser at den kan lades fra -20 til +50 grader celcius. Denne batteriteknologien kan også utlades fra hele -40 grader til +60 grader

Bildet viser at GEL batteri kan både lades og brukes i minus grader. Den kan lades ned til -20 grader celsius og den kan utlades helt ned til -40 grader celsius.
Utklipp fra datablad til GEL

Oppsummering

Hverken AGM eller Lithium kan lades i minusgrader. Alle tre batteriteknologiene kan lades ut under minusgrader. Her ser vi at lithium batteriteknologi kun har 20% utladekapasitet, dette virker som en stor ulempe mot både AGM og GEL sine 100%. Sannheten er at alle batteriene ender opp med å gi omtrent like mye, fordi lithium teknologien har mye større utlade-evne en både AGM og GEL.



Triks for å gjøre lithium brukbart i kulda

Det er mulig å kjøpe lithiumbatterier med innebygd HEAT teknologi, dette er innebygde varmefolie som holder batteriet over 0 grader celsius. Dette gir mulighet for utladning av et lithiumbatteri når omgivelsestemperaturen er kald, men selve batteriet holdes varmt.


Kun GEL batterier som både kan lades og utlades i minus grader

GEL teknologien som et forbruksbatteri er vesentlig dårligere en lithium på flere andre veldig nyttige faktorer som maks utlading, og maks lading, vekt, levetid og vedlikehold. Jeg vil derfor anbefale å gå for et lithiumsbatteri med heat funksjon hvis batteriet vil havne under 0 grader celsius, men hvis du ikke skal ha særlig stor lading eller forbruk så er GEL et kjempe valg når det kommer til batterier i kaldemiljøer, bare sett deg inn i kostnad, maks lading og utladingstrøm og levetid til et GEL batteri før du bestemmer deg.


Oppsummering

For å oppsummere artikkelen kort:

  • Lithium og AGM stiller likt når det kommer til bruk i minusgrader.

  • GEL er det batteriet som fungerer 100% i minusgrader, men GEL teknologien har sine negative sider som man må ta stilling til.

  • Det er mulig å bruke teknologi for å bruke lithium i minusgrader.


 

Relaterte produkter






 

Kilder

Datablad Lithium


Datablad AGM


Datablad GEL


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



3 339 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page