top of page

Slår du av solcellepanelet når dere drar fra hytta?

Oppdatert: 16. mai

Hei, denne bloggen tar en rask titt på spørsmålet mange stiller seg når du reiser fra hytta. "Bruker dere å slå av solcellepanelet når dere drar fra hytta?" Svaret på det er nok ja, mange gjøre det for å være på den sikre siden, men er det verdt å gå glipp av å komme til et fulladet batteri neste gang du skal på hytta? Les videre og se hvorfor jeg mener at du ikke trenger å slå av solcellepanelet ditt.


Bildet viser en vinter hytte med solceller på taket på hytta
Solceller på hytta


Artikkelen sitt innhold





Ja det MÅ du gjøre

Det er overaskende mange sterke meninger om dette. Og noen sverger til og ALLTID skru av solcellesystemet sitt hver eneste gang de drar fra hytta. Dette er unødvendig og du går glipp av å komme til et fulladet batteri når du kommer til hytta. Kanskje du også stresser med å dra frem aggregatet for å sørge for at batteriet er fulladet før du reiser fra hytta også? Gitt at du har et bra dimensjonert og trygt system med komponenter som er av bra kvalitet er denne jobben unødvendig, utstyret har innebygd sikkerhet og de som satte sammen systemet ditt har sikret alt på utsiden i tillegg (håper jeg).


Det som sikrer batteriet er noe som heter BMS og lading og forbruk sikres via en form for regulator eller inverter. Dette sørger for at lading og utlading skjer trygt og sikkert. Ja det kan skje feil, og det er derfor du har sikringer både innebygd i komponenter og i kabler for både DC og eventuelle AC siden av systemet ditt. Hvis du er usikker på om systemet ditt egentlig er trygt ta kontakt så hjelper jeg deg gjøre nødvendige sikkerhetsoppgraderinger.




BMS er kritisk

BMS står for battery managment system og er batteriet sitt beskyttelsessystem. Alle batterier vi selger har dette innebygd og BMSn vil sørge for at batteriet ditt skrur seg av hvis noe skulle være farlig. Nedenfor har jeg lagt ved en tabell tatt fra databladet til et Skanbatt lithiumbatteri der du kan se at det er beskrevet hvor BMS stenger ved for lav eller høy spenning, i tillegg har batteriet innebygd overladingsbeskyttelse på rundt 210A.


Bildet viser datablad utdrag fra Skanbatt lithium for å vise leseren at BMS beskytter batteriet mot farlige feil
Datablad utdrag fra Skanbatt lithium

Hvis du vil være 100%

Selv om det er trygt å la solcellesystemet ditt stå på, når du drar fra hytta. Kan hverken jeg eller andre garantere at det ikke vil skje noe.


Så til slutt, ja. Hvis du vil være 100% sikker, skader det ikke å koble fra solcellepanelet når du drar fra hytta med en bryter. Bare sørg for å bruke en 2-polet DC bryter som håndterer spenningen i panelene, dette selges i nettbutikken.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt om det er nødvendig å slå av solcellepanelet når man drar fra hytta . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye sammensatte tilbud av ferdige solenergiskap til hytta



 


Mest spurte spørsmålene rundt bruker dere å slå av solcellepanelet når dere drar fra hytta? besvart


Hvordan virker solcellepanel om vinteren?

Så lenge solcellepanelet ikke er tildekket med snø virker solcellepanelet en del bedre på vinteren fordi spenningen i panelet øker når det blir kaldere. Og en høyere spenning fører til en høyere effekt og mer lading fra panelet.


Kan man lagre strøm fra solcellepanel?

Ja, det er derfor vi bruker batterier i våre solenergisystemer slik at du får tilgang til strøm fra sola hele døgnet.


Hva er dårlig med solcellepanel?

Det som er dårlig med solcellepanel er at det passer seg ikke overalt. Ta en titt på hvordan dine solforhold er før du bestemmer deg for å gå for solcellepanel. Lokasjon er ekstremt viktig, plasserer du panelet i skyggen kaster du fort bort pengene dine.


Hvor mye strøm trenger man på hytta?

Dette vil variere ut i fra hvor mange dere er og hva dere har av strømapplikasjoner på hytta. Vi i off-grid systemer har laget ferdige solenergiskap til hytta i fire forskjellige størrelser med beskrivende tekst på hvor mye strøm hver av de gir. Ta en titt på nettsiden https://www.offgridsystemer.com/butikk?Kategori=Solenergiskap+til+hytta for å finne riktig system for deg.


Hvor mye strøm produserer solceller når det er overskyet?

Dette er vanskelig å komme med noe eksakt tall på, men ut i fra erfaring vil jeg si rundt 20% - 40% av sin maksimale effekt. Det vil si at et panel på 100W vil produsere mellom 20W og 40W når det er overskyet.

53 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page