top of page
Forfatterens bildeOle Martin

Dette må du vite før du velger solcelleregulator!

Off-grid fra A til Å | Del 16

Bildet viser Overskrift bildet av en solcelleregulator
Overskrift bildet

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg.


Solcelleregulator

Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

Bildet viser et utklipp av nettbutikken til offgridssytemer med etpar produkter og filteret man kan bruke for å sortere butikken.
Utklipp fra nettbutikken

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Dette må du vite før du velger solcelleregulator!

Denne korte og effektive artikkelen vil gi deg alt du trenger å vite før du velger solcelleregulator. Først vil du få et overblikk over hva en solcelleregulator gjør. Deretter vil vi gå gjennom hva du rent praktisk må se etter når du velger en regulator. Til slutt skal vi se nærmere på litt teori rundt hvordan en solcelleregulator faktisk regulerer effekten fra solcellene dine, slik at du både får mest mulig lading samtidig som batteriene dine holdes trygge.


Solcelleregulator

Bildet viser solcelleregulator illustrert i et system der den kobles mellom batteri og solceller
Solcelleregulator illustrert

En solcelleregulator sørger for at et solcellepanel, batteri og forbruk fungerer sammen trygt og effektivt. Den regulerer spenningen fra solcellepanelene til å stemme med batteribankens spenning. Solcellepanelets evne til å produsere effekt varierer veldig ut fra værforholdene, og som du kanskje husker fra kapittelet om batterier, ønsker batteriene veldig spesifikke og kontrollerte ladningsforhold for å best kunne ta imot lading. En solcelleregulator sørger også for at strøm fra batteriet ikke flyter tilbake til panelet, med mindre man ønsker det for snøhåndtering. Man kan også koble mindre kurser, som USB-ladepunkt, til regulatoren. Da vil regulatoren regulere om den kursen får strøm fra panelet eller batteriet. Det er mer vanlig å bruke andre tilkoblinger direkte fra batteriet for en strømkurs, men dette kommer vi tilbake til i kapittelet om kabler og koblinger.


Først litt praktisk

Når du sammenligner forskjellige solcelleregulatorer, anbefaler jeg at du tar en ekstra titt på disse tingene fordi de vil gi deg en god indikasjon på om produsenten har tatt snarveier eller fokusert på å lage et kvalitetsprodukt.


Ta en titt på tilkoblingshullene nederst på regulatoren. Gir størrelsen mening med tanke på hvor stor strømflyt regulatoren er laget for? For eksempel, en 30A regulator trenger ikke mer enn en 4,0 mm² kabel for å være trygg, men skal du ta hensyn til spenningstap, kan det hende du burde bruke helt opp til en 10,0 mm² kabel. Da er det viktig at produsenten har tenkt på dette og laget store, gode tilkoblingspunkter.



Når du har regulatoren i hånden, kjenner du også om den føles solid ut, eller om det minner deg mer om et leketøy av billig plast. Du kan også ta en titt på kjøleribbene bak på regulatoren og sammenligne størrelsen med andre regulatorer. Billigere regulatorer har en tendens til å spare litt på kjølingen, og derfor vil de også slite med overoppheting i varmere strøk eller i dårlig ventilerte systemer.


En siste ting du kan se på er om regulatoren har en innebygd skjerm eller en BT-applikasjon som gir deg informasjon og lar deg velge ladeprogram o.l. Dette har mye å si for installasjonen og den daglige driften av regulatoren.


Også litt teori

Effekten som solcellene produserer, er bygget opp av spenning ganget med strøm, likt som all annen effekt. Denne effekten representeres med noe som heter I/V- og P/V-kurvene, eller strøm/spenning- og effekt/spenning-kurvene. Disse kurvene er viktige å forstå før vi går videre til forskjellige typer solcelleregulatorer. Ta en titt på dem her:


Bildet viser teknisk info til 110W Skanbatt panel
Teknisk info til 110W Skanbatt panel

Y-aksene, som er de vertikale-aksene er strømføring øverst og effekt i nederste graf. X-aksene, som er de horisontale-aksene er spenning i begge grafer. Den høyeste strømføring et solcellepanel kan oppnå er ved en kortslutning (Isc), denne verdien ser du øverst til venstre på 6.1A. Den høyeste spenningen er ved åpen krets spenning (Voc), som du kan se nederst til høyre langs x-aksen. Ved begge disse tilfellene er det ikke mulig å koble til noe, til panelet. Fordi en kortslutning vil si at pluss og minus er koblet direkte sammen, og en åpen krets har som det høres ut som, ingenting koblet til seg. Dette er grunn til at den maksimale effekten (Pmax) ikke er satt sammen av Isc og Voc, men heller den maksimale strømføring som er mulig (Imp) på 5.6A og det samme ved spenning (Vmp) på 19.8V.


Tallene satt inn er tatt fra databladet til Skanbatt sitt 110W solcellepanel som er en av de mest solgte panelene vi har i butikken. Der kan du se hvorfor panelet evner å gi ut 110W, det er nemlig på grunn av at panelet har en Imp på 5.6A og en Vmp på 19.8V som gir en Pmax på 110.8W (Strøm ganget med spenning er lik effekt)


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Dette må du vite før du velger solcelleregulator!" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter

Bildet viser Stor | SKANBATT / VICTRON Kraftpakke
Stor | SKANBATT / VICTRON Kraftpakke

Bildet viser Skanbatt sitt solcellepanel med Skanbatt logo
Skanbatt solceller
Bildet viser solcelleregulatorene
Ta en titt på solcelleregulatorene


 

Off-grid systemer

Bildet viser et utklipp av nettbutikken til offgridssytemer med etpar produkter og filteret man kan bruke for å sortere butikken.
Utklipp fra nettbutikken

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Dette må du vite før du velger solcelleregulator!" besvart


Hvor stor Solcelleregulator?

Svaret på hvor stor solcelleregulator finner du ved å se på effekten og spenningen til solcellepanelene dine. Det er dette som avgjør hvor stor solcelleregulator du trenger. Her er et eksempel: Du har 4 solcellepaneler av typen Skanbatt der hvert panel er på 200W, og har en Voc på 23.3 Volt. Hvis du kobler disse i serie trenger du en regulator som tåler 800W og 93.2V. Hvis du kobler de i parallell trenger du en regulator som tåler 800W og 23.3V. Eller som en tredje løsning kan du koble to og to i serie og deretter i parallell i en 2s2p konfigurasjon. Da trenger du en regulator som håndterer 800W og 46.6V. En regulator som vil fungere uansett kobling her er VICTRON SmartSolar MPPT 150/60.



Hva er en Solcelleregulator?

En solcelleregulator kort forklart er en regulator som sørger for at du kan utvinne solenergi fra sola via solcellepanelene dine og lagre den energien i en batteribank.


Er det lov å montere solceller selv?

Nei, det er ikke lov å montere solceller selv. De skal kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet i følge loven.


Hvor stor sikring mellom regulator og batteri?

Generelt anbefaler vi å sikre på 1.25 ganger strømføring i kabelen. Sørg alltid for å bruke kabler som er riktig størrelse med tanke på bruk.


Hvorfor MPPT regulator?

En MPPT regulator vil kunne utnytte solkraft fra solceller mer effektivt enn en PWM regulator. Forskjellen er ikke kjempe stor ved mindre anlegg, men alt over 400W må du ha MPPT regulator på grunn av at MC¤ tilkoblinger generelt ikke tåler over 30A.


 

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page