Off-grid fra A til Å | Del 10
Ønsker du heller å høre artikkelen?
Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.
Velkommen
Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!
All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!
I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.
Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av invertere
Artikkelen sitt innhold
Hva er viktig å passe på?
Når du velger en inverter, er det flere viktige faktorer å vurdere for å sikre at du får en pålitelig og effektiv løsning. Her er noen vurderinger du bør ta hensyn til:
Hvilket spenningsnivå er systemet?
For at en inverter skal fungere må den være laget for spenningen til batteribanken din. Det er derfor veldig viktig å kjøpe riktig inverter til ditt system. Vanlig spenningsnivåer er 12V, 24V eller 48V. Det finnes trolig 36V også, men dette er ikke særlig utbredt. Likt som ved valg av batteri er en av de store fordelene ved å velge 48V at alle kabler blir vesentlige mindre ved samme effekt og passer derfor best større systemer der du kjører all last via inverteren i stedet for å legge kurser direkte ut fra batteribanken. Ved mindre systemer der du skal ha en lavspenningkurs anbefales 12V fordi da slipper du en ekstra omformer som stepper spenningen ned til 12V fra en høyere batterispenning, dette er såklart mulig å få til med en 24V til 12V omformer. Det er lønner seg å holde antall komponenter i et system til så få som mulig for å hindre tap og muligheter for feil.
Ren sinus eller modifisert sinus
Det finnes to forskjellige typer invertere, disse er pure sine wave (PSW) og modified sine wave (MSW). PSW gir ut tilsvarende eller bedre strøm enn strømnettet og alt du har på 230V er laget for å fungere med strømnettet. MSW er vesentlig billigere, men dessverre også vesentlig dårligere. Jeg vil ikke anbefale at du kjøper noe annet enn en PSW-inverter på grunn av dette. Og vi selger derfor ikke noen MSW-invertere, vi har derimot kostnadseffektive invertere fra Skanbatt som opprettholder kvaliteten vi i off-grid systemer krever.
Hvilken inverter størrelse trenger du?
Sjekk strømkapasiteten til inverteren for å sikre at den møter behovene dine. Vurder hvor mange apparater og elektroniske enheter du ønsker å bruke samtidig, og velg en inverter med tilstrekkelig effekt til å håndtere dette. Effekten til invertere er alltid beskrevet ved kontinuerlig og peak/maks effekt i watt. Kontinuerlig betyr effekten inverteren klarer å gi ut over tid, mens peak/maks effekt ofte er effekten inverteren klarer i veldig kort tid, rundt 5 sekunder. Evnen til å håndtere kortvarig høy effekt er viktig fordi noen ting som pumper og motorer har en oppstartstrøm som er vesentlig høyere enn ved vanlig drift.
Beskyttelsesfunksjoner
Sjekk hvilke beskyttelsesfunksjoner inverteren har. Overbelastningsvern, kortslutningsvern, lavspenningsvern og temperaturvern er viktige funksjoner for å beskytte inverteren og tilkoblede enheter. Selv om inverteren har innebygde beskyttelsesfunksjoner er det viktig at du sikrer positiv DC kabel inn, og sikrer mot overspenning, overstrøm og jordfeil på AC kablene ut av inverteren i tillegg for å få et godkjent og sikkert system.
De fleste tenker ikke over inverteren sitt egetforbruk
En inverter bruker strøm hele tiden når den står på, fordi det krever energi å styre FET bryterne som nevnt tidligere. Disse skrus av og på, når inverteren er påslått selv om du ikke bruker noe 230V. Dette gjør så transformatoren endrer polaritet hele tiden, denne energien kalles “idle power consumption”. Og i løpet av et døgn blir energimengden overraskende mye, men dette har en enkel løsning. Du kan skru av og på inverteren etter behov for å spare energi eller, dimensjonere for det ekstra forbruket når du velger størrelse til batteribanken din. Et eksempel på energiforbruk i form av idle power consumption på kun 8W blir totalt 192Wh i løpet av et døgn. Det er det samme som 15% av et 12V 100Ah batteri. Victron sine invertere har en egen ECO modus som automatisk skrur inverteren av og på ved strømtrekk, som sparer idle power consumption betraktelig. Billigere invertere har ikke denne tilleggsfunksjonen.
Batterilading
Noen invertere har også muligheten til å lade batteriene dine når de er tilkoblet det vanlige strømnettet eller et aggregat. Dette kan være en praktisk funksjon som gir deg fleksibilitet og sikrer at batteriene alltid er optimalt ladet. Det er også mulig å legge sammen inverter og lader- kraften til å drive større ting på systemet ditt. Vi anbefaler alle som vurderer å lade systemet enten med aggregat eller landstrøm for å gå for en kombinert inverter og lader, fordi det forenkler installasjon og gir mange nyttige funksjoner til ditt off-grid strømsystem.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt hva du må passe på når du skal velge inverter. Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no
- Vi snakkes!
Relaterte produkter
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av invertere
Mest spurte spørsmålene rundt "Dette må du passe på når du skal velge inverter" besvart
Er inverter og omformer det samme?
Ja, inverter er det samme som omformer fordi inverter er det engelske ordet for omformer. Vi bruker også vekselretter og spenningsomformer til å beskrive tilsvarende produkter.
Hvor stor inverter trenger jeg?
Hvor stor inverter du trenger er helt avhengig av hva du skal bruke den til. Hvis du skal matche den til et batteri du alt har er det en generell regel at du kan trekke 10-20% av kapasiteten. Hvis du har lithiumbatteri kan du se i databladet for å se hva BMSen tillater.
Hvor mye strøm bruker en inverter?
En inverter vil bruke litt effekt på å være påslått på grunn av alle de raske endringene av FETs bryteren i inverteren blant annet. Du kan spare inntil 90% effekt ved å sette inverteren din i søkemodus.
Hva er en hybrid inverter?
En hybrid inverter er en inverter som gir kraft fra flere kilder, eksempelvis både en batteribank og et aggregat.
Hvor plassere inverter?
Inverteren vil være det største strømtrekket fra din batteribank, og derfor er det viktig å plassere inverteren så nærme batteriet ditt som mulig. Når du gjør dette vil du spare tusenvis i kabel-utgifter.
Comentarios