top of page

Er et stort batteri bedre en flere mindre?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 7


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier.



 

Artikkelen sitt innhold


Er et stort batteri bedre en flere mindre?

La oss se på forskjellen ved å ha et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet. Vi vil se på prisforskjellen. Merkostnader som kommer av kabler og kabelsko. Hvordan ladestrøm og belastning blir påvirket av BMS.

 

Eksempelet her er et system på 12V 300Ah som er det samme som 3600Wh. Dette er en mye brukt størrelse i medium til store off-grid systemer. Vi skal sammenligne et batteri på 3600Wh og tre stk. batterier på 1200Wh per. Koblet i parallell til en batteribank som totalt gir den samme kapasiteten.


Kostnad

Kostnaden er tatt fra vår nettbutikk www.offgridsystemer.no  28.02.24, batteriene er Skanbatt heat pro ultra batterier.



Tabellen ovenfor viser at du vil spare 10 kr ved å kjøpe 3 stk. 12V 100Ah batterier, men dette er ikke den totale kostnaden av batteribanken. Fordi disse tre batteriene må kobles sammen til en batteribank. For å få til dette må du kjøpe ekstra kabler og kabelsko og da blir kostnaden som i bildet nedenfor.


Størrelse

Formfaktoren til begge batteri-alternativene er overraskende like. Man skulle tro at batteribanken med tre batterier koblet sammen ble litt større, men dette er ikke tilfellet.


BMS

Begge batteribankene som sammenlignes har innebygd BMS. BMS systemet bestemmer blant annet hvor stort forbruk man kan trekke ut av batteriene og hvor mye lading batteriet kan ta i mot.


La oss se på det store 12V 300Ah batteriet først, den har en BMS som tillater maks ladestrøm på 150A. Og en belastning på 200A. Det vil si at et system med dette batteriet  kan maksimalt ha 1800 W solceller hvis det er eneste form for lading. Og maksimalt ha en inverter på 2400W.

 

Systemet med tre stk. 12V 100Ah batterier har en maks ladestrøm på 60A per batteri og maks belastning på 100A. Til sammen blir det en total ladestrøm på 180A og belastning på 300A. Det vil si at et system med denne batteribanken kan ha opptil 2160 W solceller hvis det er eneste form for lading. Og den kan ha en inverter helt opp til 3600W noe som er en tredjedel større en det ene store batteriet.


Så, hva er best?

Et stort batteri er såvidt billigere, men mengden belastning og lading er vesentlig mindre enn ved flerbatteri-alternativet.

 

Siden kostnad er omtrent like ved begge valg er det BMSn som avgjør det for oss. Og svaret avhenger av om du trenger den større ladingen og belastningsevnen til de flere mindre batteriene koblet sammen. Eller om hva det ene store batteriet håndterer er nok.



Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hva er best, et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet?" Klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på www.offgridsystemer.no 


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier.



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Er et stort batteri bedre en flere mindre?" besvart


Hvilket batteri er best til solceller?

Lithium er en soleklar vinner når det kommer til hvilket batteri som er best til solceller. Det betyr derimot ikke at de andre batteriteknologiene som AGM og GEL er hel ubrukelige, det spørs på ditt system og hva du skal bruke det til.


Hvor lenge varer et 100Ah batteri?

Et 100Ah batteri varer i en time med 100A trekk. På lik linje vil batteriet vare i 100 timer ved et lite trekk på 1A.


Hvor stor batterilader trenger jeg?

Det er BMSn til batteriet som bestemmer hvor mye lading batteriet klarer å ta i mot. Det er for eksempel vanlig at Lithium batterier på 100Ah har en BMS på 100A, men med eldre batterityper er det en tommelfingerregel å holde seg til 10-20% av kapasiteten til batteriet. Ved et 100Ah batteri vil det gi mellom 10A og 20A lading.


Hvor lenge varer et batteri til solcellepanel?

Alle batterier er rangert med utladningssykluser som forteller deg hvor lenge et batter til solcellepanel varer. Ved vanlig bruk kan du forvente 10-12 år ut av solcellebatteriene dine, med sjeldenbruk og lithium kan de gå i arv.


Hvor mye strøm produserer solceller når det er overskyet?

Du kan forvente en drastisk reduksjon i strømproduksjon fra solceller når det er overskyet, data viser at det ofte ikke er mer en 30% av hva panelet er gradert for eller mindre.

35 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page