top of page

Er solceller noe å satse på i Norge?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 12

Bildet viser overskrift bildet med teksten: "Er det verdt det med solceller i norge?"
Overskrift bildet

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Er solceller noe å satse på i Norge?

De neste artiklene i off-grid systemer fra A til Å, vil hjelpe deg forstå hvordan et solcellepanel fungerer. I dag skal vi starte med å se på plassering av solcellepaneler og om det er noe å satse på her i Norge. De neste artiklene vil gå inn på hvordan solcellen er bygd opp og hvilke forskjellige typer solceller som finnes. Videre skal vi se på hvilke typer solcellepaneler som er mest brukt, hvor. Og hvordan solcellepaneler kan kobles sammen for å fungere best. Til slutt skal vi se på noen eksempler på bruk av solceller i hytter/minihus, bobil og båter.


Når fungerer et solcellepanel best?

Bildet viser 4 stk solcellepaneler på et hustak
Solcellepanel på taket

Et solcellepanel fungerer best når sola står vinkelrett mot panelet. Her i Norge opplever vi stor variasjon i antall soltimer, og høyden på hvor sola beveger seg over himmelen i løpet av året. Så det er ekstra viktig å tenke nøye igjennom plasseringen av ditt solcellepanel.


Det finnes solcellepanelfester som er koblet til motorer som følger sola, men dette er ikke en særlig praktisk løsning fordi det er dyrt, og hvis noe går galt så kan det føre til at panelet står i en langt verre posisjon i forhold til sola enn hvis du har et stasjonært feste. Når du skal velge sted å feste panelene dine er det kritisk at du tar hensyn til sola sin bane på din lokasjon. De tekniske termene for dette er sola sin altitude og azimuth.


Hvis du ønsker å se en demonstrasjon av hvordan lys er vesentlig sterkere rett på, kan du teste dette selv med en lommelykt og et bord. Prøv å lys lommelykten direkte på bordet også vinkler du lommelykten slik at den lyser på bordet i en vinkel i stedet. Observer at lyset er vesentlig svakere, men lyser opp et større område når du vinkler lommelykten. Akkurat det samme skjer med sollys når det treffer solcellepanelet, det er sterkest rett på og svakere ved en vinkel.


Skygge er kritisk


Bildet viser en enkel skisse av sommer og vinter sol det sommer solen står høyt på himmelen og vinter solen er lav
Enkel skisse av sommer og vinter sol

En annen faktor er skygge, du må unngå skygge for alt det er verdt, fordi dette hindrer solcellepanelet i å produsere strøm. Det finnes simuleringsprogrammer for å simulere din lokasjon, men ut ifra de mulighetene du har på for eksempel hytta di vil det være rimelig åpenbart hvor solcellepanelet skal festes. Vanligvis lønner det seg å vinkle panelet sørover, men en øst-vest kombinasjon er også et bra valg for å høste morgen og kveldssola. Ta kontakt, så kan vi hjelpe deg å velge den mest lønnsomme løsningen for deg, du kan nå oss på ole@offgridsystemer.com så finner vi ut av det.


Høy temperatur senker effektivitet

Til slutt påvirker temperatur effektiviteten til et solcellepanel. Solcellepaneler er ironisk nok mindre effektiv i varme, og som du vil lese mer om senere om hvordan et panel er bygget opp, er silisium valgt for å kunne best utnytte energien fra sollys til å lage strøm, men den resterende energien fra sollyset bidrar kun til oppheting av panelet fordi den bølgelengden har ikke nok energi til å frigi elektronet fra silisium atomet, som kun varmer opp solcellepanelet og senker effektiviteten.


Dette er en fordel mange ikke tenker over når det kommer til solcelle bruk i kaldere klima som i Norge, det er faktisk en fordel at det er kaldt når det kommer til effektivitet. Mengde sol, styrken til sola på grunn av den lave vinkelen og snø er en annen sak, men solceller er absolutt relevant her i Norge også.


Hvor mye sol har vi i Norge?

Mengden solenergi som treffer panelet vil variere veldig fra hvor du er i Norge, men her er et enkelt eksempel med et tiltenkt solcellepanel på 200W som du kan bruke hvis du ønsker å estimere sol produksjonen din og kjøpe antall paneler ut i fra forbruket ditt:

Siden solens intensitet varierer ut fra tidspunkt på dagen, kan vi grovt estimere at rundt 30% av all sollys i løpet av en dag blir tatt opp av solcellepanelet. På vinteren har vi i Norge rundt 6.5 time sollys, mens på sommeren har vi rundt 18 timer. Det gir oss de to resultatene her ut ifra tid på året:


Sommer = 18h*30% = 5.4h per dag

Vinter = 6.5h*30% = 2h per dag


Sommer = 200W*5.4h = 1080 Wh per dag

Vinter = 200W*2h = 400 Wh per dag


Som du ser er det vesentlig lavere strømproduksjon om vinteren enn sommeren. Disse tallene er som sagt kun en grov estimering og vi har ikke tatt i betraktning alle parametrene som er med å avgjøre strømproduksjon som temperatur, skygge eller fysisk orientering av panelet mot sola. Alle disse parametrene er viktig å vite å jobbe ut ifra, når du plasserer panelene. Og vi må også nevne at du må fjerne snø fra solcellepanelene om vinteren for å få noe som helst energi fra sola i vinterhalvåret.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Er solceller noe å satse på i Norge?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her i butikken på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Er solceller noe å satse på i Norge?" besvart


Hva er ulempen med solceller?

Solcellepaneler har noen ulemper som kan tas i betraktning. For det første kan de initielle kostnadene være høyere sammenlignet med tradisjonelle strømkilder. Videre er solcellepanelers effektivitet avhengig av tilgjengeligheten av sollys, så de kan være mindre effektive på overskyede dager eller om natten. I tillegg tar solcellepaneler opp plass, spesielt hvis du har begrenset takareal eller ønsker å installere dem på et begrenset område.


Hvordan virker en solcelle enkelt forklart?

Solceller produserer strøm gjennom den fotovoltaiske effekten. Når sollyset treffer solcellene, absorberes fotonene i sollyset av halvledermaterialet i solcellen, vanligvis laget av silisium. Dette frigjør elektroner, som deretter skaper en elektrisk strøm. Denne likestrømmen kan deretter konverteres til vekselstrøm ved hjelp av en inverter for å kunne brukes til ulike elektriske apparater.


Hva er fordeler med solcellepanel?

Fordeler med solcellepanel er at du har kontroll på økonomien når det kommer til strømregningen. Solcellepanel er en enkelt kostnad som gir deg strøm hver eneste dag sola skinner fremover. Ja du vil måtte bytte ut inverter og regulator hvert 5-10 år, men selve solcellene vil stå der og produsere i mange tiår fremover helt uten problemer.


Når blir solceller lønnsomt?

Når solceller blir lønnsomt varierer fra sted til sted, og anlegg til anlegg. Noen steder er det faktisk ikke lønnsomt engang, men de aller fleste steder er det lønnsomt, selv her i Norge. Det er strømprisen som styrer lønnsomheten til solcelleanlegget ditt. Og det er derfor vanskelig å gi en tid på dette, men her er et enkelt forsøk: Du har solceller på taket som evner 4.1 kWp som grovt sett gir deg 4100 kWh årlig energi. Med en snitt strømpris på 0.85 kr per kWh gir det en årlig inntekt på 3485 kr. Anlegget på 4.1 kWp koster rundt 47 tusen kr som vil si at du vil bruke grovt sett 13 år på å nedbetale anlegget helt. Trolig vil det gå raskere siden strømprisen vil gå opp i løpet av de 13 årene.


Hva er forskjellen på solceller og solcellepanel?

Forskjellen på solceller og solcellepanel er at et solcellepanel er satt opp av flere solceller koblet sammen.


 

16 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page