top of page

Hva betyr solcelleregulator PWM og MPPT?

Off-grid fra A til Å | Del 17

Bildet viser teksten hva skal du velge? PWM eller MPPT
Overskrift bildet

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.


PWM eller MPPT

Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcelleregulatorer



 

Artikkelen sitt innhold


Forskjellige typer solcelleregulatorer: MPPT og PWM

Det finnes mange forskjellige solcelleregulatorer, men kun to teknologier som brukes av alle produsenter: MPPT og PWM. PWM står for Pulse Width Modulation og er den eldste teknologien, brukt siden vi begynte å regulere solceller. PWM er kun egnet for mindre systemer, og vi skal bruke I/V-kurven fra tidligere for å forklare hvorfor. MPPT står for Maximum Power Point Tracking og bruker avansert elektronikk for å spore Pmax fra et solcellepanel, i stedet for å bruke pulsbredde-modulasjon.


PWM

En PWM-regulator fungerer ved å modulere lengden en bryter kobles til og fra solcellepanelet direkte til batteriet. Det betyr at PWM lader rett over batterispenning uansett. Derfor fungerer PWM best med paneler på rundt 14-15 volt. All spenning over det går tapt ved bruk av PWM, som vist i figuren nedenfor.

Bildet viser PWM representert i en I/V og P/V kurve
PWM representert i en I/V og P/V kurve

Strømmen som solcellepanelet kan gi ved Imax er fortsatt 6,1A, men spenningen som PWM-regulatoren håndterer er vesentlig lavere enn spenningen ved Vmp. Figuren viser at du kun vil få 91,5W ut av et 110W solcellepanel med en PWM-regulator. Jo høyere spenningen på panelet er, desto større tap vil du ha sammenlignet med den langt mer effektive MPPT-teknologien.


PWM-regulering må følge batteribankens spenning, noe som krever relativt høy strøm for å få en brukbar effekt fra panelene dine. Disse panelene må også kobles i parallell for å opprettholde den lave spenningen, noe som skaper vesentlige begrensninger. Det er vanlig å bruke MC4-koblinger til parallellkobling av paneler, og disse har en maks strømføringsevne på 30A. Dette gir deg i praksis en maks effekt på 30A * 12V = 360W, med mindre du bruker egne solcelle-kombineringsbokser. Hvis du vurderer dette, er det like greit å gå over til MPPT.


Panelenes lave spenning fører også til at de ikke lader under lave solforhold som på morgen og kveld, eller ved tynt skylag. Dette gir en betydelig nedetid av solenergiproduksjon i løpet av en dag. Likevel har PWM-regulatorer sin plass i mindre anlegg. De fungerer helt opp til 360W hvis du kobler 3-4 lavspenningspaneler parallelt. De er veldig rimelige og kan være et godt alternativ hvis du har et stramt budsjett og trenger noe umiddelbart. Vær imidlertid klar over begrensningene for å unngå skuffelse.


MPPT

En MPPT-regulator har mer avansert elektronikk som lar den gjøre to ting som skiller seg fra en PWM-regulator. En MPPT-regulator har separate innganger og utganger som lar den beholde en høy solcellepanelspenning og en lav batterispenning. Dette gjør det mulig å regulere effekten til sitt maksimale punkt selv om solforholdene varierer. En MPPT-regulator gir deg ikke Pmax ut av et panel uansett, men du vil få det maksimale som er mulig under de rådende solforholdene.


I figuren nedenfor ser du at en MPPT-regulator vil få ut alle 110W fra det samme solcellepanelet som en PWM-regulator var koblet til i forrige avsnitt.

Bildet viser MPPT representert i en I/V og P/V kurve
MPPT representert i en I/V og P/V kurve

En MPPT-regulator gir deg bedre strømproduksjon under uoptimale forhold som morgen- og kveldssol på grunn av høy solcellepanelspenning. Det er heller ingen koblingsbegrensning på 30A siden du kan koble panelene dine i serie. Du kan ha så stort anlegg du ønsker ved å velge en MPPT med passende størrelse.


Selv om dette faller under valg av batteri, er kostnadsbesparelsen ved kjøp av en MPPT solcelleregulator verdt å nevne. Solcelleregulatorer selges ut fra hvor stor mengde strøm de kan føre inn i batteriet ditt. En regulator som håndterer flere spenningsnivåer vil kunne håndtere dobbelt så mye effekt hvis du dobler spenningen i batteriet. For eksempel vil en regulator håndtere opptil 440W med en 12V batteribank og opptil 880W med en 24V batteribank.


Konklusjon

Når det kommer til valget mellom PWM og MPPT, kan vi konkludere med at du kan bruke PWM i mindre anlegg der kostnad er viktigere enn kvalitet. PWM er omtrent halvparten så dyr som en MPPT, men er langt dårligere enn halvparten så bra, spesielt hvis du skal ha mer enn et lite panel. MPPT er det beste valget og det vi i Off-grid systemer generelt anbefaler. En MPPT-regulator gir deg muligheten til å hente ut maksimalt fra solcellepanelet ditt, noe som er viktigst for oss med begrenset plass, som på hytter, båter eller bobiltak.

Bildet viser PWM og MPPT sammenlign i en I/V og P/V kurve
PWM og MPPT sammenlign i en I/V og P/V kurve

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hva betyr solcelleregulator PWM og MPPT?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcelleregulatorer



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hva betyr solcelleregulator PWM og MPPT?" besvart


Hvor stor Solcelleregulator?

Svaret på hvor stor solcelleregulator finner du ved å se på effekten og spenningen til solcellepanelene dine. Det er dette som avgjør hvor stor solcelleregulator du trenger. Her er et eksempel: Du har 4 solcellepaneler av typen Skanbatt der hvert panel er på 200W, og har en Voc på 23.3 Volt. Hvis du kobler disse i serie trenger du en regulator som tåler 800W og 93.2V. Hvis du kobler de i parallell trenger du en regulator som tåler 800W og 23.3V. Eller som en tredje løsning kan du koble to og to i serie og deretter i parallell i en 2s2p konfigurasjon. Da trenger du en regulator som håndterer 800W og 46.6V. En regulator som vil fungere uansett kobling her er VICTRON SmartSolar MPPT 150/60.



Hvor stor Solcelleregulator?

Størrelsen på solcelleregulatoren må være stor nok til å håndtere inngangspenningen fra solcellepanelene dine. Her er det viktig å se på åpen krets spenning markert med Voc, fordi det er denne spenningen regulatoren må tåle ved tilkobling. Du må også se på strømføringen ut av solcelleregulatoren og inn i batteribanken din, det er denne strømmen som det refereres til i navngivingen til regulatoren. Et eksempel kan være et solcellepanel på 335W og 38 Voc. Da tar du 335W og deler på batterispenningen for å finne strømmen, eksempelvis 12V gir deg 27.9A da trenger du en regulator som håndterer 30A og 40V.


Hvor mange volt får man fra et solcellepanel?

Det vil variere ut i fra størrelsen på panelet, hvordan panelet er koblet sammen og mengden sollys panelet får på seg. En tommelfingerregel er at solcellepanelet må ha minst 20% høyere spenning enn batteribanken for å være effektiv. I ett 12V system vil det si minimum 14.4V.


Hvordan seriekoble solcellepanel?

Måten du seriekobler solcellepanel er å koble sammen positiv utgang på ett panel med negativ utgang på det neste. Dette vil legge sammen spenningen i panelene, mens strømmen forblir lik.


Hvilken retning er best for solceller?

Generelt vil man si at sydvendt retning er den beste for solceller, men man kan også få like gode resultater med en kombinasjon av øst og vest vendt system. Det vil avhenge av dine lokale skyggeforhold der du skal ha solcellene.


 

16 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page