top of page

Hva er best, et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet?

Oppdatert: 16. mai

Hei! Denne artikkelen ser på forskjellen ved å ha et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet. Vi vil se på prisforskjell. Merkostnader som kommer av kabler og kabelsko. Størrelse man må ta hensyn til. Og til slutt på hvordan fremtidige oppgraderinger vil bli påvirket av valget. Ta en titt videre hvis dette høres ut som nyttig informasjon for deg. Eller gå rett til våres batteri-utvalg via knappen.





Eksempelet som brukes i hele denne artikkelen er et system på 12V 300Ah som er det samme som 3600Wh. Dette er en mye brukt størrelse i medium til store offgridsystemer og det er denne størrelsen jeg har i mitt personlige offgridsystem. Vi skal sammenligne et batteri på 3600Wh og tre stk. batterier på 1200Wh per koblet i parallell til en batteribank på totalt den samme kapasiteten.


Pris

Prisen er tatt fra min leverandør skanbatt.no 22.11.22 og batteriene er skanbatt batterier med tilsvarene teknologi.


Navn

SKANBATT Lithium HEAT PRO Ultra 12V 300AH

SKANBATT Lithium HEAT PRO 'Ultra' 12V 100AH

Pris

32 995 kr

32 985 kr

Tabellen ovenfor viser at du vil spare 10 kr ved å kjøpe 3 stk. 12V 100Ah batterier, men dette er ikke den totale kostnaden av batteribanken. Grunnen til det er fordi disse tre batteriene må kobles sammen til en batteribank. For å få til dette må du kjøpe ekstra kabler og kabelsko.


Pris med kabler og kobling

For å trykt kunne håndtere strømflyten som batteriet maks kan gi må vi se på batteriet sitt datablad, mer spesifikt hvor stor strømflyt batteriets BMS tillater. (BMS står for Battery Management System og det er sikkerhetssystemet til batteriet)

Bildet viser at maks anbefalt belastning er 100A på batteriet ved størrelse 12V100A
BMS fra datablad

Ut i fra databladet ser vi at hvert enkelt batteri kan håndtere en maks belastning på 100A, det vil si at batteribanken kan maksimalt levere 300A strømflyt. Dette er fordi batteriene er koblet sammen parallelt. For å finne ut hvilken kabeldimensjon som trygt kan føre 300A uten å bli overopphetet tar vi en titt på kabeldimensjoneringstabellen jeg har laget, der ser vi at kabelen vi trenger er en 95mm2 kabel. Vi antar en total lengde på 1 meter pluss og 1 meter minus fordi det er cirka 50 cm mellom hver pol. Se illustrasjon av kabling nedenfor hvis du vil se hvordan batteribanken vil se ut.

Bildet viser hvilke kabling og kobling som kreves for at batteribank kobling tre stk. 12V 100Ah til "ett batteri" 12V 300Ah. Svaret er 8 stk kabelsko og totalt 2 meter med 95mm2 kabling.
Batteribank kobling tre stk. 12V 100Ah til "ett batteri" 12V 300Ah

Total kostnad for tre stk. batterier med kabler og kabelsko blir 32 985 kr + 496 kr + 549 kr + 549 kr = 34 579 kr. Dette er 1584 kr mer en det ene batteriet med samme kapasitet. Nå tenker du sikkert at da er det bare å velge det ene store batteriet så blir det både billigere og du slipper å koble masse kabelsko og kabler, men det er ikke så enkelt. Det er flere viktige faktorer å tenke på. De neste underkapitlene vil dekke bla. størrelse, og en viktig faktor som vil avgjøre størrelsen på inverteren i systemet ditt!


Størrelse

Formfaktoren til begge batteri-alternativene er overraskende like. Man skulle tro at batteribanken med tre batterier koblet sammen ble litt større, men dette er ikke tilfellet.

Størrelses sammenligning av tre stk. 12V 100Ah og en stk 12V 300Ah batteribank. Begge batteribankene er av tilnærmet lik størrelse.
Størrelses sammenligning av tre stk. 12V 100Ah og en stk 12V 300Ah batteribank

Maks forbruk og ladestrøm

Begge batteribankene som sammenlignes har innebygd BMS. Dette systemet bestemmer blant annet hvor stort forbruk man kan trekke ut av batteriene og hvor mye lading batteriet kan ta i mot. Dette har store følger for resten av systemet batteribanken er koblet til. All informasjonen rundt BMS'n finnes i databladet til produktet som er linket under kilder lenger ned i artikkelen.


La oss se på 12V 300Ah batteriet først, den har en BMS som tillater en maks anbefalt kontinuerlig belastning på 200A og en maks anbefalt lading på mindre en 150A. Det vil si at et system med dette batteriet kan maksimalt ha en inverter på 2400W fordi 200A × 12V = 2400W, og den kan ha maksimalt 1800 W solceller hvis det er eneste form for lading.


Systemet med tre stk. 12V 100Ah batterier har en maks anbefalt kontinuerlig belastning på 100A og en maks anbefalt lading på mindre en 60A per batteri. Som vi så i forrige delkappittel ble det totalt nn maks anbefalt kontinuerlig belastning på 300A og en maks anbefalt lading på mindre en 180A. Det vil si at et system med denne batteribankrn kan ha en inverter helt opp til 3600W fordi 300A × 12V = 3600W og den kan ha maksimalt 2160 W solceller hvis det er eneste form for lading.


Som du ser så gir batteribanken med flere batterier muligheten for både større inverter og større lading en batteribanken med et stort batteri. Dette er kritisk, hvis du har et system med en stor inverter eller flere lademuligheter samtidig. Neste underkapittel ser på fordelene og ulempene med batteribankene når det kommer til oppgradering av batterikapasiteten i fremtiden.


Oppgradering

Hvis du ønsker å oppgradere systemet ditt med flere batterier i fremtiden er det viktig å forstå at man skal helst ikke koble batterier sammen som er i forskjellig størrelse. Kort forklart er dette på grunn av at batteriene ikke vil bli utladet og oppladet likt, og det fører til at systemet ditt ikke er optimalt. Mange batterier har også en begrensning på hvor mange batterier man kan koble sammen i parallell og/ eller serie, denne informasjonen finnes i databladet til batteriet.


12V 100Ah batteriene har en begrensning på 4 stk. koblet sammen. Det betyr at du kan oppgradere systemet med et batteri til hvis du ser at du trenger litt ekstra batterikapasitet. Etter det burde du koble til en annen streng med 4 stk. batterier hvis du vil ha enda større batteribank. Dette er et massivt hopp i kapasitet. Eksempelvis vil en liten oppgradering komme på en ekstra kostnad på 11 668 kr (10 995 kr + 124 kr + 549 kr) Og neste massive oppgradering blir 46 247 kr (11 668 kr + 34 579 kr).


La oss se på oppgraderingsmulighetene til det ene store batteriet. Her er beste mulighet en massiv oppgradering siden batteriene bør være like for å fungere optimalt. Det vil si at batteribanken og kostnaden dobles ved en oppgradering til en ekstra kostnad på 33 668 kr (32 995 kr + 124 kr + 549 kr). Samme begrensning på 4 stk. batterier koblet sammen i enten serie eller parallell gjelder dette batteriet som gir mulighet for en massiv batteribank på 14.4 kWh per streng.


Det var et innblikk i mulighetene og konsekvensene i forhold til oppgradering av batteribankene ut i fra hvilken batteribank du velger. Les videre for å se en total oppsummering av hvilken batteribank som er best for deg!


Oppsummering

Tabellen nedenfor går igjennom hovedpunktene til artikkelen og gir en forståelse til spørsmålet "hva er best, et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet?". La oss ta en titt.


Ett stort batteri er billigere, og det tar cirka like stor plass. En negativ side ved ett stort batteri er at mengden belastning og lading er vesentlig mindre enn ved flerbatteri-alternativet. En annen negativ side ved ett stort batteri, er at det kun er mulig å doble kapasiteten hvis du finner ut at du trenger en større batteribank. Ved flerbatteri-alternativet er det mulig å oppgradere systemet med ett ekstra batteri som vil gi litt mer kapasitet og koste langt mindre, men hvis du skulle ønske et enda større system i fremtiden vil du bli nødt til å kjøpe fire stk. 12V100Ah batterier og koble disse i parallell med de fire du alt har installert fordi maks antall batterier koblet sammen er fire stk. Det ene store batteriet har den samme begrensingen på fire stk. batterier. Og kan derfor oppgraderes med ett og ett batteri to ganger til før den batteribanken havner i samme posisjon.


For å svare på spørsmålet. Hva er best, et stort batteri eller flere mindre med like stor kapasitet? Svaret er, det spørs. Hvis du har tenkt til å ha en inverter på maks 2400W og lading på totalt under 1800W ville jeg gått for det ene store batteriet. Ved dette valget er det ekstra viktig at du har antatt riktig forbruk fordi neste oppgradering mulig er som sagt en dobling.


Hvis du har tenkt til å bruke en inverter som er større en 2400W må du gå for alternativet med tre stk. batterier fordi de batteriene klarer å forsyne en inverter opptil 3600W og de kan godta en lading på 2160W totalt. Her har du litt mer rom for feil under dimensjonering, siden du kan oppgradere med kun ett batteri. Se tabellen nedenfor for en visuell fremvisning av alt innholdet i artikkelen.

SKANBATT Lithium HEAT PRO Ultra 12V 300AH

SKANBATT Lithium HEAT PRO 'Ultra' 12V 100AH

Kostnad batteri

32 995 kr

32 985 kr

Total kostnad

32 995 kr

​34 579 kr

Formfaktor

28 cm * 52 cm

31.8 cm * 50.5 cm

Maks anbefalt belastning

200A

300A

Maks anbefalt lading

150A

180A

Maks batterier koblet sammen

4 stk.

4 stk.

Minimum oppgradering

3600Wh

1200Wh

Minimum oppgradringskostnad

33 668 kr

11 668 kr

Takk

Takk for at du tok deg tid til å lese artikkelen om batteribankstørrelse. Ta en titt på de andre artiklene jeg har skrevet litt lenger ned på siden hvis du vil lære mer om offgridsystemer!


Kilder

Datablad 12V100Ah batteri



Datablad 12V300Ah batteri



 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 


168 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page