top of page

Hva er en inverter? Og hvordan fungerer den?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 9


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av invertere



 

Artikkelen sitt innhold


Hva er en Inverter?

En inverter er et produkt som har likespenningsinngang fra en batteribank og en eller flere vekselspenning utganger for vanlig husholdningsartikler. En inverter er spesielt nyttig for off-grid systemer, hytter eller båter der du ønsker å ha vanlig “hus strøm” uten tilkobling til strømnettet. Med en inverter kan du dra nytte av 230V elektrisitet til å drive ulike apparater og elektronikk som hjemme, hvor enn du er.


Hvordan funker en inverter?

Det finnes to forskjellige teknologier når det kommer til Invertere. De er enten en transformator basert inverter eller ikke. Invertere kommer også i modifisert eller ren sinus utgaver, men det kommer vi til senere. Generelt er høyere kvalitets-invertere transformator baserte som for eksempel fra Victron. Ikke transformator baserte invertere oppnår en spenningsendring fra batteri spenning til 230V ved hjelp av elektroniske komponenter på et kretskort uten en transformator. Jeg skal forklare hvordan en god kvalitets transformator basert inverter fungerer.


FET brytere kontrollert av PWM signaler omgjør DC til AC

I bildet nedenfor er positiv AC retning fargelagt med grønn og negativ AC retning er fargelagt med oransje. Du kan se til høyre i bildet at PWM signalet sin tid påslått, direkte fører til økning av Vac sinuskurven i både positiv og negativ retning.


Inverteren er bygd opp av hovedsaklig to hovedkomponenter som igjen er satt sammen av mange mindre kompontenter. Den første vi skal se på er noe som heter full FET power bridge, jobben til denne er å gjøre om spenningen fra DC som er i batteribanken til AC. FET kan forklares som en styrbar veldig rask bryter. Disse raske bryterene styres av et kontrollkort som stopper og åpner for strømflyt til ønskede tider ved hjelp av PWM. Pulse width modulation signaler, som enkelt betyr at man kan kontrollere hvor lenge de raske bryterene er åpne og lukket. Bryterene kontrolleres i par som gir mulighet for å endre retning til polaritet slik at man får både en positiv og negativ AC sinuskruve ut av en DC kilde som i praksiss aldri endrer retning eller polaritet i batteriet. 


Transformator for spenningsøkning

Neste steg er å øke spenningen som du ser har gått fra 12Vdc i batteriet til cirka 8 til 10Vac etter FET bryterne. Nå skal denne AC spenningen økes helt opp til 230 Vac fordi det er vanlig spenning i hus her i Norge. Dette gjøres ved hjelp av en transformator som er tegnet inn i toppen av bildet til høyre. En transformator er bygget opp av to separate kobberviklinger der størrelsesforholdet avgjør hvilken spenning du får ut. Hvis du har flere viklinger på utsiden av transformatoren vil spenningen økes. Dette kan du se på tegningen ved at det er færre viklinger på 8-10 Vac siden enn det er på 220-240Vac.



Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hva er en inverter? Og hvordan fungerer den?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av invertere



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hva er en inverter? Og hvordan fungerer den?" besvart


Er inverter og omformer det samme?

Ja, inverter er det samme som omformer fordi inverter er det engelske ordet for omformer. Vi bruker også vekselretter og spenningsomformer til å beskrive tilsvarende produkter.


Hvor stor inverter trenger jeg?

Hvor stor inverter du trenger er helt avhengig av hva du skal bruke den til. Hvis du skal matche den til et batteri du alt har er det en generell regel at du kan trekke 10-20% av kapasiteten. Hvis du har lithiumbatteri kan du se i databladet for å se hva BMSen tillater.


Hvor mye strøm bruker en inverter?

En inverter vil bruke litt effekt på å være påslått pågrunn av alle de raske endringene av FETs bryteren i inverteren blant annet. Du kan spare inntil 90% effekt ved å sette inverteren din i søkemodus.


Hva er en hybrid inverter?

En hybrid inverter er en inverter som gir kraft fra flere kilder, eksempelvis både en batteribank og et aggregat.


Hva gjør en omformer?

En omformer gjør som navnet tilsier, den gjør om energi fra en versjon til en annen. Eksempelvis vil en inverter i våre systemer kunne gjøre om fra batterispenning DC til vekselspenning AC slik at du kan lade PCen din.


 

66 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page