top of page

Hva er et off-grid strømsystem bygget opp av?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 3


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen til del 3 der vi ser på "Hva er et off-grid strømsystem bygget opp av?"

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.


Artikkelen sitt innhold




Et off-grid system er satt sammen av fire deler



  1. Lading

  2. Energi lagring

  3. Forbruk

  4. Kabling og sikring

 

Det er viktig at alle delene kan samarbeide, og det som er avgjørende, er at spenningsnivået er likt i hele systemet. Dette måles i volt.

 

Du har kanskje lagt merke til at forskjellige komponenter har mengden volt eller spenning i navnet sitt. Vanligvis er spenningsnivåene 12V, 24V eller 48V. I mindre og mer vanlige systemer bruker man nesten alltid 12 volt.

 

Det er ikke så viktig å ha en dyp forståelse av hva volt er, så lenge du forstår at alle komponenter som er koblet sammen uten en spenningsomformer mellom seg, må ha samme volt for å fungere sammen. For de som ønsker mer forståelse, kan man sammenligne spenning med vanntrykket i et rørsystem. Hvis du ønsker en detaljert og teknisk riktig forklaring, vil det komme en egen del av off-grid fra A til Å senere om akkurat dette.


Hvordan vil du lade opp systemet?


Det finnes mange forskjellige måter å omdanne energi til nyttbar strøm på. Det lønner seg å benytte flere varianter samtidig, spesielt når du velger fornybar energi. Grunnen til dette er at når det ikke er sol, er det ofte vind, og motsatt. Dette bidrar til å sikre deg produksjon uansett vær.

 

De mest brukte lademetodene i off-grid systemer er solkraft ved hjelp av solcellepaneler. Hvis systemet ditt skal være i en bobil eller båt, blir dynamoen ofte brukt, enten direkte tilkoblet eller via startbatteriet på kjøretøyet og en DC-DC lader.

 

På hytter er det veldig vanlig å bruke et diesel- eller bensinaggregat, og man kan til og med kjøpe mindre vindmøller som kan brukes. På båter er solceller sammen med små vindmøller også mye brukt.

 

Hvis du er så heldig at du har en liten elv der du har lov til å sette opp et lite vannkraftverk, er dette også en mulighet. Dette dekker vi imidlertid ikke her, da det krever mye godkjenning fra NVE og gjelder ikke for de fleste. 


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Solkraft


Solkraft er en fantastisk kilde til kraftproduksjon. Solens energi høstes via solcellepaneler og reguleres ved hjelp av en solcelleregulator som vi kobler mellom panelet og batteribanken i systemet. 

Hvis du har begrenset plass, anbefaler jeg rett og slett å montere så mange solcellepaneler som mulig for å gi deg mest mulig kraft. Vanligvis er det plass til et sted mellom 300W og 1000W på en bobil eller taket på campervanen din. Det samme gjelder for båt. Når det kommer til bruk på hytte, har du større frihet på grunn av tomtens størrelse og takets størrelse.


Aggregat


Et aggregat er et mye brukt hjelpemiddel når det kommer til lading "on demand", altså lading når du trenger det, på samme måte som en dynamo lader. Det finnes mange forskjellige aggregater på markedet. Når det gjelder valg av aggregat, er det viktig å tenke på hvor lenge du ønsker å ha aggregatet i drift. Støynivå og størrelse er også viktige faktorer å vurdere.

Som fornybar energi-ingeniør ønsker jeg også å fremheve "solcelleaggregat". Dette er ikke "on demand"-lading, men det er et godt miljøvennlig alternativ hvis du ikke har plass til flere solcellepaneler. Det finnes sammenleggbare paneler som kan tas frem og settes opp etter behov, og disse kan supplere kraftproduksjonen til de fastmonterte solcellepanelene dine.


Vindmølle


Vindkraft er faktisk et bra alternativ for personlig kraftproduksjon. De er enkle å montere fast på alt fra hytter til båter, fordi de finnes i veldig varierte størrelser. De kan også brukes på samme måte som et solcelleaggregat, i den forstand at du kan sette opp og ned en liten vindmølle på taket når du står parkert i bobil/van der det passer seg.


Dynamo


Med denne typen lading lader du opp batteribanken din ved hjelp av kraften som skapes når motoren til kjøretøyet ditt går. Det du i bunn og grunn gjør, er å bruke diesel for å generere strøm. Dette kan gjøres på mange måter, men vi anbefaler at du kobler en DC-DC lader mellom startbatteriet i kjøretøyet og ditt forbruksbatteri.

Det er viktig å ikke velge en lader som er større enn det din dynamo takler. I tillegg er det smart å tenke på hvordan du har tenkt til å reise. Hvis du skal kjøre mye, trenger du kun en liten lader. Hvis du liker å stå stille lenge om gangen, burde du heller ha en stor lader som vil lade opp batteriet ditt på korte kjøreturer.


Landstrøm


Å koble seg til landstrøm representerer det motsatte av offgrid, nemlig ongrid. Likevel vil det være situasjoner der dårlig vær kan føre til at du ønsker å stå stille en stund, enten på båten eller i bobilen, og dermed mister tilgangen til både solstrøm og dynamolading.

I slike tilfeller er landstrøm en god investering. En landstrømlader gir deg muligheten til å lade opp batteribanken din ved å koble deg til en vanlig stikkontakt eller via et adapter på en campingplass eller marina.

Når det gjelder landstrømladere, anbefaler jeg å velge en som har kapasitet til å lade opp batteribanken din i løpet av en natt eller en 8-10 timers periode. Dette gir deg muligheten til å for eksempel tilbringe en natt på et sted og være klar til å dra videre med fulle batterier dagen etterpå. Det finnes også kombinerte landstrømladere og invertere, men dette vil vi gå mer i dybden på senere under avsnittet om komponenter.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hva er et off-grid strømsystem bygget opp av?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hva er et off-grid strømsystem bygget opp av?" besvart

Hva betyr Off the Grid?

Off the grid oversettes direkte til "avkoblet nettet" og beskriver et system som er uavhengig av det offentlige nettet. Her på offgridsystemer.no fokuserer vi på off-grid strøm systemer, men terminologien gjelder også vann og avløps-nett.

Kan man leve off grid i Norge?

Ja, i Norge er det lov å bo off grid. Du må bare passe på å få alle nødvendige godkjenninger i kommunen du bor i, som kan være en lang prosess. Et alternativ er å leve off grid i et kjøretøy, altså uten fast bobel. Dette krever ingen godkjenning fra kommune.


Er det lov å produsere egen strøm?

Ja det er lov å produsere egen strøm, bare sørg for at jobben er gjort av en godkjent el-virksomhet for trygg og forsvarlig strømproduksjon.


Hvor mye strøm kan man produsere selv?

Det er ingen begrensing på hvor mye strøm du kan produsere til deg selv. Hvis du eksporterer strøm er det i praktisk talt heller ingen begrensing, med mindre du virkelig produserer i store mengder, da må du registreres som et kraftverk.


Kan man lagre strøm fra solcellepanel?

Ja, du kan lagre strøm fra solcellepanel i en batteribank.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

115 visninger0 kommentarer

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page