top of page

Hvilken batteritype er den beste?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 8


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Hvilken batteritype er den beste?

I denne artikkelen skal vi sammenligne og se på fire forskjellige fritidsbatteri hovedkategorier. Disse er Lithium, AGM, GEL og Bly/syre-batterier. Batteristørrelsen vi skal sammenligne er alle på 12V og 100Ah. (I frykt for å forvirre så er AGM og GEL en form for Bly/syre batteri, men i denne teksten nevnes Bly/syre i en egen kategori for de billigste batteriene på markedet.)


Ok, så hvilket batteri skal du velge? Svaret på det varierer ut ifra flere faktorer. Du må vite hvor stor kapasitet du er ute etter, og du må vite om batteriet gir deg mulighet til å lade og bruke det du ønsker. I tillegg til dette må du vurdere om du ønsker tilleggsfunksjoner som bluetooth og varmefolie innebygd. Du må tenke på hvor stor plass du har til batteribanken din. Det er også vesentlig forskjell på levetiden til de forskjellige teknologiene, i tillegg til mengden de kan nedtappes uten å skades. Vi tar en ting om gangen, også finner vi hvilket batteri som passer best for deg.


Kostnad og levetid

Selv om batteriene er på lik størrelse er det vesentlig forskjell når det kommer til kostnad og levetid. Ved første øyekast ser man at det er ganske jevn prisøkning på rundt 1000 kroner fra batteriteknologi til batteriteknologi. Der lithium er klart dyrest på 5995 kr og bly/syre klart billigst med en pris på kun 2100 kr.


Vi kan også se at det er stor forskjell på antall utladninger på batteriene. Hvis vi fokuserer på 80% utladning, altså batteriet har gått fra 100% ned til 20%. Evner lithium å gjøre dette 5000 ganger der GEL kommer på en fjern andreplass med 650, deretter AGM med 500 og Bly/syre klarer ikke det engang uten å bli ødelagt. Den teknologien kan ikke gå under 50% uten å bli skadet, men 50% klarer den også kun 200-300 ganger. 


La oss si at du trenger batterier til hytta som du bruker 100 dager i året. For enkelhetensskyld brukes hele batteriet hver dag du er på hytta. Med et slikt forbruk vil et lithiumbatteri vare i 50 år, et GEL batteri varer i 6.5 år, et AGM i 5 år og Bly/syre i 2-3 år.


Det mest rettferdige er å se på prisen der vi også tar hensyn til levetiden, ved å ta kostnaden til batteri delt på antall utladninger 80%. Da vil du se i tabellen at lithium er vesentlig billigere i lengden på grunn av at levetiden er 9-10 ganger lengre enn de andre batteriene.


Utladning og ladeevne til batteriene

La oss se på noen andre viktige forskjeller til batteriene, nemlig hvor mye effekt du kan trekke ut av batteriene og hvor stor lading du kan føre inn i batteriet. Dette er veldig viktige faktorer fordi det vil kunne bli en flaskehals i systemet ditt.

Maks ladestrøm til Lithium er på 100A mot de andre batteriene sine 20-30A. Dette betyr i praksis at lithium er det eneste valget i større systemer, med mindre du har plass til 4-5 batterier for å få til det samme som ett lithium. For å få litt perspektiv på hva 100A er i praksis vil en bobil med dynamolader på 50A og 3 stykk 200W paneler på taket makse ut kapasiteten til ett lithiumbatteri. Hvis du bare har plass til ett eller to AGM batterier med 30A ladeevne ville du kunne hatt en mindre 30A dynamolader sammen med 2 stykk 200W batterier i stedet. Med GEL og bly/syre må du gå enda lenger ned til en 18A dynamolader og kun et solcellepanel som kun brukes når du ikke kjører for å unngå overbelastning av batteriet.


Neste rad beskriver kontinuerlig utladning og her kommer igjen lithium ut på toppen med 100A mot de andre teknologiene sine 20-40A. Om du kun skal drifte noen mindre ting på 12 volt trengs ikke mer en 20-40A, lys, USB og lignende krever ikke mer en rundt 3A per, men om du ønsker å bruke større ting som PC eller varmevifte via en inverter vil et lithiumbatteriet gi deg muligheten til å koble til en 1200W inverter mot kun 240W-480W inverter hos de andre batteriene.



Temperatur håndtering

Neste vi skal se på er hvordan de forskjellige batteriene håndterer temperatur når de brukes i den virkelige verden hele året.

Når det kommer til temperatur håndtering til batteriene er det GEL som kommer opp på topp, med et imponerende temperatur spenn fra -40 til +60 grader. Der alle de andre batteriene er like og kan brukes ned til -20 grader og opp  til +60.


Videre håndterer GEL batterier også temperaturlading best, som det eneste batteriet som tåler minusgrader helt ned til -20 grader, der de andre ikke klarer under 0 grader. Lithium standard kan oppgraderes til lithium heat slik at den også håndterer samme temperaturområdet som GEL hvis ønskelig. Det skal sies at det er vanlig praksis på hytter i Norge å bruke både bly/syre og AGM batterier i kuldegrader selv om det kun er GEL og lithium med heat som har dokumentert evne til å brukes i minusgrader av batteri produsentene.


Til slutt kan vi se på hvilke temperaturer batteriene kan lagres i. Her kommer GEL igjen ut på topp med en håndtering fra -40 til +60. AGM og Bly/syre kommer likt og kan håndtere -20 til +60. Og her kommer Lithium dårligst ut og har et mindre temperaturområde fra -10 til +30 grader.


Vekt og størrelse


Når det kommer til vekt og størrelse ser man at alle batteriene er omtrent like store. Den store forskjellen kommer når du ser på vekten som varierer fra Lithium som er lettest med 12.8 kg helt opp til GEL med sine 30 kg.


Hvilken batteritype er den beste?

Når det kommer til valg av batteriteknologi er det beste valget lithium-heat, men det kommer med en vesentlig kostnad. Så de ekte svaret, selv om jeg hater å gi det slik. Er; det spørs på hva du skal bruke batteriet til. 


Har du et stort system med stort forbruk og lading må du gå for lithium fordi det er den eneste batteriteknologien som klarer større strømmer. Har du et mindre system, er alle de andre alternativene gode alternativer, da er det mer snakk om levetid og kvalitet. Det billigste og dårligste er Bly/syre. GEL tåler større temperaturområder og har lengre levetid en AGM, men koster også mer på grunn av dette. Rangeringen av teknologier blir slik:



Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hvilken batteritype er den beste?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hvilken batteritype er den beste?" besvart


Hva er forskjell på AGM og GEL batteri?

Batterisyren tilsettes silica som gjør den fom fra flytende til fast i ett GEL batteri.


Hvilke batterier har lengst levetid?

Lithium har rundt 100 ganger lenger levetid en de andre batteri teknologiene.


Hvorfor velge AGM batteri?

Hvis du er på budsjett, vekt ikke er likegyldig og ikke har noe stort strømtrekk vil et AGM batteri fungere helt fint.


Hvor lenge varer AGM batteri?

Hvis du behandler et AGM riktig vil det vare i 600-800 utladninger ned til 50%


Er AGM blybatteri?

Ja, AGM er en form for blybatteri.


 

37 visninger0 kommentarer

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page