top of page

Hvilken type solceller er den beste?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 14

Bildet viser Overskrift bildet som består av teksten Hvilke type solceller er den beste? Og et bilde av et rammepanel, et fleksibelt panel og et oppbrettbart panel
Overskrift bildet

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Hvilken solcelleteknologi finnes?

Solceller kommer i flere forskjellige typer. Og for hytter, bobiler og båter er det mest relevant med to av typene, nemlig poly- og monokrystallinske celler.


Polykrystallinske solceller

Bildet viser et nærbilde av en polykrystallinske solcelle
Polykrystallinske solcelle

Polykrystallinske celler direkte oversatt er; mange krystaller. Og kommer av at soclellene er satt sammen av nettopp mange krystaller, noe som resulterer i at de er rimelig billige, men u-effektive solceller med en effektivitet på rundt 13%-17%.







Monokrystallinske solceller

Bildet viser et nærbilde av en monokrystallinske solcelle
Monokrystallinske solcelle

Monokrystallinske celler betyr en krystall og du kan kjenne de igjen med at de er svarte og når du ser veldig nærme er det mer en overflate i stedet for flere krystaller satt sammen som du kan se på polykrystallinske celler. Denne typen solceller koster mer, men gir også en høyere effektivitet på 15%-19%. Dette kan du enkelt se selv når man sammenligne et poly og et mono panel med samme effekt, da vil mono-panelet ha en mindre størrelse en poly-panelet.




Type solcellepaneler

Det finnes 3 forskjellige typer solcellepaneler som er praktiske med tanke på off-grid systemer, enten om det er på hytta eller i en bobil/ båt.


Rammepaneler


Bildet viser et sort rammepanel fra Skanbatt på siden
Rammepanel

Rammepaneler er den mest utbredte og billigste av de 3 solcellepanelene. Denne typen paneler er den tyngste og mest robuste. Et rammepanel har en solid bakplate som solcellene limes på. Deretter blir et beskyttende glasslag limt oppå solcellene igjen og det hele rammet inn med en metallramme. De elektriske tilkoblingspunktene går ut fra baksiden på panelet via en koblingsboks og ut i to ledninger terminert med MC4 kontakter klar til bruk. Et rammepanel tåler vær som snø, regn og vind mye bedre enn de to andre paneltypene. Rammepaneler har også en vesentlig lenger forventet levetid med effekt-garanti helt opp til 25 år fra noen produsenter.


Fleksible solcellepaneler


Bildet viser et fleksibelt solcellepanel
Fleksibelt solcellepanel

Fleksible solcellepaneler er i mellomsjiktet når det kommer til pris, disse panelene kan limes på overflater som ikke er helt flate som bobiltak eller lignende. De er dårlige til å håndtere varme fordi det ikke er noe luft under dem når de er limt rett på taket. Du må være veldig forsiktig når du monterer dem fordi de blir fort ødelagt under installasjon på grunn av at cellene kan knekke.

Generelt har fleksible solcellepaneler mye lavere levetid i forhold til et rammepanel, men hvis vekt er et stort fokus for deg er disse panelene det beste valget. Man kan bedre temperatur håndteringen til panelet ved å montere den litt opp fra taket, men da anbefaler jeg heller rammepaneler.


Sammenleggbare paneler


Bildet viser et sammenleggbart solcellepanel fra EcoFlow
Sammenleggbart solcellepanel

Den siste solcellepanel typen er sammenleggbare paneler, disse er klart de dyreste panelene og er ment for sporadisk lading ved behov. De er laget til powerbanker, men kan kobles til alt av solcelleregulatorer så lenge parametrene er riktige, dette skal vi se nærmere på i solcelleregulator kapittelet. De kommer i en slags brettbar koffert, også bretter du panelet opp pekende mot sola og kobler det til det som skal lades. Dette er en fin måte å få ekstra lading fra sola når det trengs, spesielt hvis du har en bobil der plassen på taket er begrenset er sammenleggbare paneler et kjempe bra tilskudd til ditt off-grid system.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hvilken type solceller er den beste?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hvilken type solceller er den beste?" besvart


Når blir solceller lønnsomt?

Når solceller blir lønnsomt varierer fra sted til sted, og anlegg til anlegg. Noen steder er det faktisk ikke lønnsomt engang, men de aller fleste steder er det lønnsomt, selv her i Norge. Det er strømprisen som styrer lønnsomheten til solcelleanlegget ditt. Og det er derfor vanskelig å gi en tid på dette, men her er et enkelt forsøk: Du har solceller på taket som evner 4.1 kWp som grovt sett gir deg 4100 kWh årlig energi. Med en snitt strømpris på 0.85 kr per kWh gir det en årlig inntekt på 3485 kr. Anlegget på 4.1 kWp koster rundt 47 tusen kr som vil si at du vil bruke grovt sett 13 år på å nedbetale anlegget helt. Trolig vil det gå raskere siden strømprisen vil gå opp i løpet av de 13 årene.


Hva koster 100 m2 solcellepanel?

Prisen på solcellepaneler varierer avhengig av flere faktorer, inkludert paneltype, merke, kvalitet, installasjonskostnader og regionale forskjeller. Det er derfor vanskelig å gi en eksakt pris for 100 m2 solcellepaneler uten mer spesifikk informasjon.


Hvor mange kw pr m2 solcelle?

Rundt 0.25 kW per m2 solcelle.


Hva er monokrystallinske solceller?

Monokrystallinske celler betyr en krystall og du kan kjenne de igjen med at de er svarte og når du ser veldig nærme er det mer en overflate i stedet for flere krystaller satt sammen som du kan se på polykrystallinske celler. Denne typen solceller koster mer, men gir også en høyere effektivitet på 15%-19%.


Hva koster solcellepanel til et hus?

Det spørs på størrelsen på huset ditt, men la oss bruke ett eksempel der du får plass til 20 stykk 450W paneler fra CSUN totalt 9kW system til en kostnad på 3 595 kr per vil det koste 71 900 kr i bare paneler der inverter, feste utstyr og jobb kommer i tillegg.


 

29 visninger0 kommentarer

Bình luận


bottom of page