top of page

Hvordan fungerer et solcellepanel?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 13

Bildet viser teksten "Magisk solcelle forklaring" med bilde av et hus med solceller
Hvordan fungerer et solcellepanel?

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Hvordan fungerer et solcellepanel?

Solcellepanel, også kalt PV panel. PV står for Photovoltaic, som rett og slett betyr lys og volt. Solceller omdanner solenergi i form av fotoner til brukbar elektrisk energi ved forflytting av elektroner, og i dette kapittelet skal jeg gjøre et forsøk på å forklare hvordan et solcellepanel gir oss brukbar strøm fra solenergi.


Slik er en enkelt solcelle bygget opp

I bunn trengs det en positiv elektrode som lages ved hjelp av en form for metallplate. Oppå den i p-type laget har man et tynt lag med silisium som brukes som semi-conductor materiale og er satt sammen av en blanding av silisium og bor. På toppen av silisium laget har vi n-type laget som er en blanding av silisium og fosfor. Lagene er adskilt av en P-N junction.


Bildet viser oppbygning av en solcelle
Oppbygning av solcelle

Silisiumet i solcellen har 4 elektroner i sitt ytterste skall, et silisiumatom er på sitt mest stabile hvis den har 8 elektroner i sitt ytterste skall. Dette gjør at silisiumatomene i solcellen deler elektroner med hverandre for å oppnå et stabilt ytterste skall. Det neste vi skal se på er hvordan bor og fosfor skaper frie elektroner og tomme hull når de blandes med silisium i N og P-type lagene.


Hvordan manipuleres elektronene til å bevege seg?

For å skape flyt av elektroner, legges det til fosfor i det øverste laget. Fosfor har 5 elektroner i sitt ytterste skall, 4 av disse elektronene deles med silisium for at silisium skal oppnå sin stabile tilstand med 8 elektroner i ytterste skall. Dette fører til at vi har et elektron til overs som er fritt, illustrert i bildet nedenfor med et elektron farget med grønt.

Bildet viser fosfor blandet med Silisium for å skape negativ ladning
Fosfor blandet med Silisium for å skape negativ ladning

For å skape hull i det nederste laget legges det til boratomer, disse atomene har kun 3 elektroner i sitt ytterste skall som fører til et hull når silisium atomene prøver å stabilisere seg med 7 av maks 8 frie elektroner i sitt ytterste skall. Det kan du se i figuren nedefor ved det svarte hullet.

Bildet viser Bor blandet med Silisium for å skape positiv ladning i P-laget
Bor blandet med Silisium for å skape positiv ladning

Det øverste laget kalles N-type fordi det har for mange elektroner. Og elektroner er negativt ladet. Det nederste laget med hull, kalles P-type fordi det har hull og derfor for få elektroner, som fører til en positiv ladning. Området mellom disse to lagene kalles som nevnt tidligere P-N sammenkobling. I dette området vil noen hull og elektroner bytte plass i midten som vil skape et elektrisk felt som forhindrer andre elektroner og hull i å bevege seg over P-N sammenkoblingen. Det er dette som sørger for at elektronene må bevege seg gjennom kretsen vi lager for å komme tilbake til hullet sitt i stedet for å bare hoppe den korte veien innad i solcellen. Dette er den photovoltaiske effekten som sørger for at energi fra fotoner i lyset har skapt elektrisk strøm ved en kontrollert bevegelse av elektroner!


Hvorfor silisium?

Mesteparten av elektrisiteten en solcelle omdanner fra sollys kommer fra midten av det elektromagnetiske spekteret, nemlig infrarødt, synlig og ultrafiolett lys med en bølgelengde fra cirka 1200 nm til 300 nm.

Bildet viser det elektromagnetiske spekteret
Elektromagnetiske spekteret

Som nevnt tidligere omdannes energi fra sollys til elektrisk energi ved at fotoner frigjør elektroner som er i silisiumlaget i solcellen. De som produserer solceller har valgt akkurat silisium fordi det kreves rundt 1.1 elektron-volt for å frigjøre et elektron fra det ytterste valensbåndet i silisiumatomet. Det er det samme som sollys med maksimum bølgelengde på 1127 nm og nedover, som dekker hovedparten av all energi som treffer jordens overflate fra solen illustrert i grafen nedenfor.

Innstråling energi og bølgelengde graf
Innstråling energi og bølgelengde graf

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Hvordan fungerer et solcellepanel?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Hvordan fungerer et solcellepanel?" besvart


Hvordan er et solcellepanel bygd opp?

Et solcellepanel er bygd opp av to silisiumlag et positivt og et negativt ladet. De er separert med en P-N sammenkobling klemt sammen av to metallplater som lar strøm føres rundt ut av panelet.


Hvordan fungerer solcellepanel på vinteren?

Solcellepanel fungerer bedre på vinteren fordi paneler blir mer effektive jo kaldere de er. Det er ikke å komme unna at du må rydde panelet for snø og ha en lav vinkel for å best utnytte den lave vintersola.


Hvordan produseres solkraft?

Solkraft produseres ved hjelp av omdanningen av sollys energi til elektrisk nyttbar energi. Måten det gjør det på er å manipulere Silisium ved hjelp av Bor og Fosfor der elektronet i silisium atomet slåes ut av plassen sin av photonet i sollyset. Dette er den photovoltaiske effekten som er hvordan solkraft produseres.


Hvor mye strøm produserer solceller når det er overskyet?

Svaret på dette vil variere fra hvor kraftig overskyet det er, men vil være et sted mellom 10% og 50% av normal produksjon.


Kan man lagre strøm fra solcellepanel?

Ja, dette gjøres vanligvis i batterier.


 

11 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page