top of page

Hvordan få den beste inverteren for pengene? | Off-grid fra A til Å | Del 2

Oppdatert: 16. mai



Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.


Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!



Det er mye å lære! (Strøm/Ampere, Spenning/Volt, Effekt/Watt, Energi/Wh eller Ah, Tverrsnitt mm2, sikringer, kabelsko, Inverter, MPPT/PWM, Solcelle, DC-DC, Batteri Lithium, GEL, Bly, Rød kabel, Svart kabel, jording o.s.v)


Det ordner seg! I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.


 

Artikkelen sitt innhold


Hvor mye vil du ha på samtidig?

I forrige post fant vi ut av hvor stor batteribank du trenger. Nå skal vi ta en titt på neste komponent, nemlig inverteren. Det er inverteren som gir deg vanlig stikkontakter som hjemme, med 230V i ditt off-grid system. Ut i fra tabellen nedenfor ser vi, at hvis du ønsker å kunne bruke alt 230V utstyr samtidig trenger du en inverter som håndterer 2719.5W. En vanlig inverter størrelse å få kjøpt er 3000W så det passer dette systemet perfekt.


Bildet viser en tabell som lister opp totalt forbruk i et off-grid strømsystem som ender opp på rett under 3 tusen Watt
Totalt forbruk i et off-grid strømsystem


Du vil spare masse hvis du gjør dette

Du kan gjøre valg i hverdagen som bestemmer størrelsen på inverteren din mer en bare å legge sammen alt som skal brukes. Nedenfor er det et bruks eksempel i løpet av en dag med det samme utstyret som i tabellen ovenfor. I bildet ser du at du har et valg rammet inn med grønt.


Bildet viser ett stoplediagram som viser et eksempel der du som forbruker kan gjøre store besparelser ved å ikke ha på alt strøm samtidig når det kommer til valg av inverter
Toppeffekt er avhengig av ditt bruk

Det skapes en topp klokken 16:00 på cirka 2.5kW som er vesentlig større enn de andre. Det er fordi både blenderen og airfryeren brukes samtidig til å lage middag. Hvis du har en regel at man ikke skal bruke blenderen samtidig som airfryeren, ville toppen vært på airfryeren sitt forbruk på 1.4kW. Og du kunne kjøpt en vesentlig billigere inverter enn en på 3kW. Grunnen til at jeg nevner dette er fordi når man velger en inverter til sitt system er spørsmålet mer hvordan vil jeg bruke mitt elektrisk utstyr? Og; er jeg villig til å ha regler slik at jeg kan spare penger og kjøpe en billigere inverter, eller er det at ting bare funker verdt pengene for meg?

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vår nøye utvalgte nettbutikk



 

Oppsummering

Når du stiller deg spørsmålet om hvor mye vil du ha på samtidig, vet du hvor stor inverter du må ha hvis alt står på samtidig. Det neste du bør tenke på er om det er verdt pengene, eller om du ønsker å lage deg noen regler som aldri bruk blenderen samtidig som airfryeren for å spare deg for potensielt tusenlapper. Det er helt opp til deg, lykke til i valg av inverter!


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen som er andre del av Off-grid strøm fra A-Å som vil slippes ukentlig fremover mot våren og sommeren. Jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt valg av inverter . Klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av invertere og kombinerte invertere og ladere via nettbutikk knappen ovenfor.

- Vi snakkes!


Mest spurte spørsmålene rundt den beste inverteren for pengene besvart


Hvor mye strøm trekker en inverter?

Svaret varierer avhengig av effektkapasiteten til inverteren. Invertere oppgir vanligvis sin kontinuerlige effektkapasitet i watt (W) eller kilowatt (kW). Strømforbruket vil avhenge av belastningen som tilkobles inverteren. For eksempel vil en inverter med en kontinuerlig effektkapasitet på 1000W i ett 12 volt system trekke 83.3 Ampere som er måleenheten til strøm.


Hva er modifisert sinuskurve?

En modifisert sinuskurve (også kjent som en kvasisinuskurve) er en type utgangsspenning som produseres av enkelte invertere. Denne typen utgangsspenning er ikke en ren sinusform, men en tilnærmet form av sinusformen. Modifiserte sinuskurver har et mer firkantet og trappelignende utseende, som kan føre til støy og forstyrrelser i noen elektroniske apparater. Derfor er modifiserte sinuskurver vanligvis egnet for mindre følsomt utstyr, som belysning eller enkle elektriske apparater.


Hva betyr inverter på norsk?

Ordet "inverter" har blitt innarbeidet i det norske språket uten noen direkte oversettelse. Ordet brukes til å beskrive den spesifikke elektroniske enheten som konverterer likestrøm til vekselspenning. Så på norsk ville man fortsatt bruke begrepet "inverter" for å referere til denne enheten.


Hva brukes inverter til?

Invertere brukes til å konvertere likestrøm (DC) til vekselspenning (AC). De brukes hovedsakelig i off-grid systemer, hytter, båter eller andre steder der tilkobling til det vanlige strømnettet ikke er tilgjengelig. Invertere gjør det mulig å bruke elektroniske apparater og enheter som normalt krever 230V AC-strøm fra et batteri- eller solcellesystem.


Hvor stor inverter kan jeg ha?

Størrelsen på inverteren du kan ha avhenger av flere faktorer, inkludert strømbehovet til de apparatene du vil bruke og kapasiteten til strømkilden (batteri eller solcellepanel). Det er viktig å vurdere effektkapasiteten til inverteren for å sikre at den kan håndtere den maksimale belastningen du forventer å bruke. Du bør også vurdere den kontinuerlige og maksimale effektkapasiteten til inverteren for å sikre at den passer til behovene dine.


 

Relaterte produkter




 

58 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page