top of page

Hvordan monteres 12 volt utstyr trygt?

Oppdatert: 16. mai

Hei! Denne artikkelen gir deg svar på spørsmålet ovenfor. Både med tanke på brannfare, og sikring under kjøring. Hvis du er ute etter sikker kabling, og strømføring kan du trykke på knappen og lese en annen artikkel som gir deg svar på det.

Artikkelen sitt innhold

Bildet viser ett system der batteriene er skikkelig festet med patentbånd til gulvet og veggen.
Batterier festet

Hvordan håndtere varme

Alle komponenter har egne datablad og/ eller dokumenter som gir deg all informasjon du trenger. Dette er viktig. Du må tenke på hvor mye plass komponentene dine tar. Og hvor mye luft de trenger for å håndtere varme. La oss gå igjennom et eksempel. Her er et enkelt system som er bygd opp av et batteri, en DC/DC lader og en inverter. Se illustrasjonen nedenfor.


Systemet er en stor forenkling, men fokuset er de stiplede linjene. De viser at både inverteren og DC/DC laderen fra Victron skal ha en minimum 10cm klaring til ventilasjon. Batteriet vil få en naturlig klaring på grunn av at det andre utstyret krever det.  Jeg har ikke funnet noe dokument som sier noe om klaring for ventilasjon for et lithiumbatteri.
Enkelt system montert med minimum varme-håndtering

Systemet er en stor forenkling, men fokuset er de stiplede linjene. De viser at både inverteren og DC/DC laderen fra Victron skal ha en minimum 10 cm klaring til ventilasjon. Batteriet vil få en naturlig klaring på grunn av at det andre utstyret krever det. Jeg har ikke funnet noe dokument som sier noe om klaring for ventilasjon for et lithiumbatteri.


Ok, så hvor finner jeg denne informasjonen tenker du kanskje da? Alle elektriske komponenter kommer med en brukermanual og bildene nedenfor viser at informasjonen om hvor mye luft hver komponent krever ofte blir funnet i installasjons kapittelet. Luften rundt kan bli beskrevet som "clear space" eller "clearance" hvis brukermanualen er på engelsk.

Bildene nedenfor viser at informasjonen om hvor mye luft hver komponent krever ofte blir funnet i installasjons kapittelet i bruker manualen som følger med produktet. Luften rundt kan bli beskrevet som "clear space" eller "clerance".
Clear space

Bildene nedenfor viser at informasjonen om hvor mye luft hver komponent krever ofte blir funnet i installasjons kapittelet i bruker manualen som følger med produktet. Luften rundt kan bli beskrevet som "clear space" eller "clerance".
Clearance

Sånn, da vet vi at komponentene har nok plass til å ikke overopphetes. Da kan vi gå videre til hvordan vi kan montere 12 volt utstyr trygt slik at de ikke flyr av gårde under en krapp sving eller nedbremsing.


Hvordan montere 12 volt utstyr trygt

Det er ekstremt viktig å montere 12 volt utstyr trygt og skikkelig slik at de ikke flyr av gårde når du er ute å kjører eller om du havner i en ulykke. Hvis du tenker at dette kanskje ikke er så farlig kan du ta en kjapp titt på denne YouTube linken, og se en bobil krasjtest. Det fikk i hvert fall meg til å prioritere dette!


Det meste av det elektriske utstyret kommer med skruer som feste materiell, det er viktig å bruke alle festepunkt og feste komponentene til solide vegger/ møbel. Noen deler har ikke noe tydelig festepunkter, ett godt eksempel på det er batterier. Det finnes batterikasser man kan få kjøpt, disse er kjempe sikre og beskytter batteriene dine veldig bra, men de er rimelig kostbare. En annen ting du kan gjøre er å kjøpe monteringsbånd og bruke de til å feste batteriene dine til gulvet og/eller veggen.


Batterikasse fra Skanbatt
Batterikasse


Et lite, men viktig tilleggs-tips er å bruke riktig type skruer til materialet du faktisk fester komponentene dine til. For eksempel, hvis du bruker metallskruer i treverk vil disse løsne over tid på grunn av vibrasjon.


Takk for at du tok deg tid til å lese om hvordan man trygt monterer 12 volt utstyr. Ta en titt videre ned på siden, hvis du ønsker å se andre artikler eller hva som tilbys her på offgridsystemer.no


Vi snakkes!

 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å til vårt nøye utvalgte tilbud av solcelleregulatorer



 


32 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page