top of page

Hvordan velge riktig 12 volt sikring?

Oppdatert: 16. mai

Hei! Har du googlet 12 volt sikringer og funnet ut at det finnes en haug av forskjellige typer og du er usikker på hvilke du skal velge? Da har du kommet til rett sted! Denne korte artikkelen vil vise deg hva som er "best practice" når det kommer til både hvordan du kan sikre, og hvilke sikringer som er best egnet i ditt 12 volt system. Les videre hvis dette virker nyttig for deg! Eller gå direkte til butikken via knappen.




Artikkelen sitt innhold



Hvorfor trenger du egentlig sikringer?

La oss starte med hvordan sikre, og for å forstå hvordan er det greit å vite hvorfor. Hvorfor trenger du egentlig sikringer? Jo, jobben til en sikring er å hindre brann ved at sikringen ryker før ledningen tar fyr. Derfor er det første vi må vite før vi sikrer hvor stort strømtrekk er det i kabelen vi skal sikre? Og hvor stor er kabelen? Den måten jeg liker å sikre på, og som er den enkleste måten å sikre både kabel og utstyr.. Er å bruke en sikring som er cirka 1.25 ganger større enn strømflyten. Og husk å dobbeltsjekk at kabelen din er gradert med god margin ned til mengden strøm som trekkes i kabelen for å forhindre spenningsfall og brann.


Husk startstrøm!

En liten ting mange fort kan glemme er at noen ting som pumper, kjøleskap og motorer har en oppstart strøm som er vesentlig større en det kontinuerlige strømtrekket. Da er det viktig å bruke oppstart strømmen når du dimensjonerer. Ellers så vil sikringen din gå hele tiden.


Bildet viser bladsikringer i et system sammen med en 12 volt minus skinne. Alt sammen ferdig koblet opp og lagt i kabelskinner.
Bladsikringer

Eksempel

Her er et eksempel: Vi har et kjøleskap som har et kontinuerlig strømtrekk på 3A og en startstrøm på 11A. Da sikrer vi kabelen med den sikringen som er nærmest 11A ganger 1.25 og runder opp til en 15A sikring. For å se på hvilken kabel kjøleskapet trenger så kan du ta en titt på denne artikkelen jeg har skrevet, som har en nedlasting pdf fil med et skjema som gir deg all informasjonen du trenger rundt det å velge riktig kabel.


Mine anbefalinger

Når det kommer til alle de forskjellige type sikringene der ute anbefaler jeg å bruke standard bladsikringer til alt du kan. De lages helt opp til 40A, så de vil holde til det meste. Og de er virkelig å finne overalt hvis du skulle trenge å kjøpe nye når du er ute på reise. De finnes også nå som reset-bare bladsirkinger, da slipper du å bytte de hvis de går. For alt over 40A liker jeg å bruke MEGA sikringer, men du kan også bruke reset-bare sikringer her også. De bruker på like linje som MEGA sikringene, bolter og kabelsko som festemåte til kablene. Det skal sies at alle andre type sikringer fungerer sikkert fint de også, men det er bladsikringer og MEGA sikringer jeg har erfaring med. Og kan med god samvittighet anbefale.



Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt sikringer . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden min hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av sikkerhetskomponenter



 



7 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page