top of page

Hvordan beregne riktig kabeltverrsnitt og sikringer i et 12 volt system?

Oppdatert: 16. mai

Ønsker du å lage dine egne kabler som passer perfekt til ditt system? Da kan du ta en titt videre på denne artikkelen for å få all kunnskap du trenger for å begynne å sette sammen dine egne kabler, trygt og effektivt!


Vi tilbyr også spesialtilpasset kabler med ønsket kabelsko i nettbutikken. Gå til butikken via knappen nedenfor og ta en titt på utvalget.


 


Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av høykvalitets kabler



 

Her er en kabel ampere tabell du kan bruke:

Du kan også få tilsendt PDF-versjon av tabellen ved å klikke på bildet under, eller knappen nederst i artikkelen.



 

Hvorfor er det viktig å ha riktig kabler og sikringer?


Det er viktig for systemets trygghet og ytelse at alle kablene i strømsystemet ditt har nødvendig strømføringsevne til å håndtere alt du kobler på. I tillegg til strømføringsevne må du tenkte på spenningsfall, dette er spesielt relevant for et 12 volt system fordi det er lite spenning å “dytte med” fra før i forhold til et vanlig hus som driftes på 230V.


Ta en titt i bildet av tabellen ovenfor, der har jeg satt sammen et fargekart med riktig tverrsnitt ut i fra strømtrekk og lengde på kabel. Fargene er satt i standard rød, blå og gul for at du enkelt skal kjenne igjen kabelskoene du får kjøpt i samme standard farger. I bunn av tabellen ser du hvor mye hver kabel tåler av strømføring, og hvilke sikringer som kan brukes til hver kabel, en annen og enda sikrere måte å sikre kabler og utstyret tilkoblet på er 1.25 metoden. Den er beskrevet lenger ned i teksten.


Her er et eksempel på bruk av tabellen

Du har tre 110W solcellepaneler på taket ditt. Disse tre har da til sammen en kraft på 330W. Systemet ditt driftes på 12V, derfor vet vi at panelene kan maksimalt gi 27.5A fra solcelleregulatoren til batteribanken (330W/12V=27.5A). Nå vet du hvor langt ned du skal se på kolonnen helt til venstre i tabellen.


Bildet viser en tabell der strømføring er satt inn til 30A
Strøm mengde 30A

Neste steg er å måle eller estimere hvor lang kabel du må bruke for å komme fra solcellepanelene til solcelleregulatoren din. La oss si du antar 4 meter. Nå vet du hvor du skal se i den øverste raden i tabellen.


Bildet viser en tabell der man har satt inn kabel lengde til 4 meter
Kabel lengde 4 meter

Punktet der 27.5A (Eller nærmeste strøm tall rundet opp, 30A) og 4 m (Eller nærmeste lengde tall rundet opp) møtes har du svaret på hvor stort tverrsnitt kabelen din skal ha, for å håndtere både strømføringen og spenningstapet langs lengden på kabelen. I dette systemet er svaret 16mm2.


Bildet viser en tabell der strømføring er valgt til 30A og kabel lengde er satt til 4m som gir en kabel tykkelse på 16 mm2 som håndterer både strømføring og spenningstap over gitt distanse
Strøm og lengde gir kabeltykkelse

Nå som du vet hvilken kabel du skal bruke må denne sikres med en sikring, når du ser nederst i tabellen finner du alle kabler fra 0.5mm2 og opp til 95mm2 med tilhørende sikringer for å sikre kabel. Det er også mulig å bruke 1.25 metoden som det står om i neste avsnitt.


Bildet viser hvilke sikringer som er korrekte til hvilken tykkelse kabel
Sikring til kabel

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av høykvalitets kabler



 

En kabel med tverrsnitt på 16mm2 tåler hele 99A før den blir ødelagt, derfor kan du kjøpe en 90A sikring for å sikre kabelen. Du kan også sikre ut i fra strømflyt fra solcelleregulatoren til batteribanken og kjøpe en sikring som er litt større en strømflyten, standard størrelse da er 1.25 ganger større. I dette tilfellet vil det bli en 30*1.25=37.5A sikring rundet opp til en 40A sikring som finnes på markedet. Det er opp til deg hvordan du sikrer, høyst sannsynlig har solcelleregulatoren innebygd sikring som beskytter seg selv, men hvis du vil være helt sikker på at både kabel og regulatoren er sikret anbefaler jeg at du alltid velger 1.25 ganger større en strøm flyten metoden.


Oppsummering

  1. Riktig kabel og sikringsstørrelse er avgjørende for din sikkerhet og systemets ytelse.

  2. Finn ut strømtrekket og lengden du skal ha på kabelen du ønsker å vite størrelsen på.

  3. Bruk strømtrekk og lengde til å finne krysningspunktet som gir deg riktig kabeltverrsnitt.

  4. Velg riktig sikring ut i fra raden nederst i tabellen eller 1.25 metoden.


 

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt hvordan du kan dimensjonere kablene dine trygt. Ta en titt i nettbutikken hvis du er klar for å sette i gang med ditt prosjekt!


Relaterte produkter




10 368 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page