top of page

Kabler gjennom beskyttelsesvegg, er det lov å borre hull i veggen?

Oppdatert: 16. mai

I denne korte artikkelen skal du få svar på spørsmålet om det er lov å gjøre noen endringer i beskyttelsesveggen i varebilen din eller ikke. Mange har inntrykket av at absolutt alle endringer av beskyttelsesveggen er ulovlig, men er det egentlig sånn? Fortsett å les for å finne det ut!




Bildet viser en hvit varebil kjørene langs en landevei
Van på vei mot nye eventyr

Varebil som bobil, hva med beskyttelsesveggen?

Det er mange som ønsker å bruke en varebil som bobil, og beholde varebil registreringen for å slippe å bygge om etter alle krav som kreves for å få til en godkjent omregistrering. En stor utfordring er beskyttelsesveggen som skiller førerhuset, og varehuset bak i varebilen. Den er fantastisk og ha for beskyttelse, men skaper litt hodebry når du vil bruke varebilen din som bobil.


Bildet viser innsiden av en hvit varebil, hensikten ved bildet er å vise en beskyttelsesvegg og hvordan den ser ut. Beskyttelsesveggen er solid svart den har et vindu beskyttet med gitter og luftekanaler både oppe og nede.
Varebil beskyttelsesvegg

Hva sier loven om det er lov å borre hull i beskyttelsesveggen?

Når det kommer til spørsmålet om det er lov til å borre hull i veggen er det fort gjort å google litt, og tro at man kan få til det lovlig uten at du må søke om det. Jeg gjorde dette selv når jeg gjorde research for denne artikkelen. Det jeg fant først var en forskrift om beskyttelsesvegg i godsrom, varebil klasse 2 punkt 2.4 dekker ventilasjons-åpninger og der står det:


~ “Utsparing mellom karosseri og vegg skal ikke på noe punkt overskride 5 cm. I nærheten av gulvet kan det også anordnes ventilasjonsåpninger.”


Definisjonen av ordet utsparing tatt fra store norske leksikon (snl.no) er sånn her:


~ “Utsparing er en åpning eller sliss i etasjeskiller eller vegg for å gi plass for føring av kanaler, rør og lignende, eller for montering av for eksempel vindu, dør, ventil.”


Med denne informasjonen ser det ut som at det er mulig å ha en utsparing som er mindre en 5 cm for å gi plass for føring av kanaler, rør og lignende. Altså kabler mellom startbatteriet og varerommet, men når du ser inne på forskriften står det tydelig "OPPRINNELIG KUNNGJORT VERSJON". Like nedenfor kan du gå inn på "ajourført versjon" og da viser det seg at denne forskriften er "OPPHEVET".


Etter en del mer research inne på lovdata kom jeg over en forskrift som er gjeldene, og den gir dessverre ikke noe definitivt svar på om det er lov å borre i beskyttelsesveggen eller ikke. Fordi i forskrift om endring av motorvogners avgiftsmessige status paragraf 6 står det:


~ "Skattekontoret kan etter skriftlig søknad gi samtykke til delvis fjerning av – eller inngrep på beskyttelsesvegg i varebil klasse 2 når vegmyndighetene har bekreftet at motorvognen vil opprettholde registrering i samme kjøretøygruppe etter slik endring."


Det vil si at det kan være lov å borre i beskyttelsesveggen, hvis vegmyndighetene godkjenner at inngrepet ikke endrer kjøretøyets kjøretøygruppe registrering. Da vil skattekontoret kunne godkjenne en skriftlig søknad om å borre i beskyttelsesveggen.


Trykk på knappen nedenfor for kontaktinfo til vegmyndighetene



Trykk på knappen nedenfor for kontaktinfo til skattekontoret



Selv om det er lov, er det ikke enkelt

Selv om dette er lovlig og tilsynelatende rett frem når det kommer til hvem som godkjenner må jeg advare mot varierende behandling rundt hva som er lov eller ikke ut i fra lokasjon du sender godkjenningen til. Det absolutt tryggeste er å føre kabelen gjennom gulvet, under varebilen og opp igjen gjennom gulvet. Det er en rekke ventilasjonshull/ kondens hull du kan bruke. Og da slipper du noen risiko for å møte på en kontrollør som kan skape problemer for deg under søknadsprosessen, men hvis du vil føre kabelen gjennom veggen kan du også se om det er noen glipper eller hull der fra før du kan bruke. Ved denne metoden utfører du ingen endring i beskyttelsesveggen. Eller så kan du selvfølgelig søke og se hva du får til svar, lykketil!


Kilder

Forskrift om beskyttelsesvegg i godsrom, varebil klasse 2.


Definisjon av utsparing


Forskrift om endring av motorvogners avgiftsmessige status


 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcelleutstyr



 



931 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page