top of page

Lade Lithium batteri

Oppdatert: 16. mai

Denne artikkelen vil lære deg hvordan batteriprodusentene har tiltenkt opptimal lading av sine lithium batterier slik at du kan velge optimal ladeprosedyre fra dine ladekilder. Fortsett og les for å få mest ut av dine lithium batterier! Eller klikk deg direkte inn til våre ladere som alle er laget for lithium.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av ladere



 

Kan lithium batteri lades med vanlig lader?

Ja, et lithium batteri kan lades med en vanlig lader gitt at laderen har en lithium ladeprosedyre som inneholder bulk, absorption og float algoritme.


 

Hvordan vil produsenten at lithium batteriet skal lades?

Før vi går inn på de forskjellige måtene å lade forbruksbatteriet ditt på. La oss ta en titt på hvordan produsentene av batteriene har tenkt at de skal lades opp på best mulig måte, med et eksempel fra Ritar sine 100Ah 12V lithiumbatterier.


På bildet ser du spenning per celle i blått navgitt "Voltage". Det som er viktig å bemerke seg er at denne spenningen ikke er fast fra start til slutt. Vi kan tydelig se at den har en drastisk økning de første 25 minuttene (bulk) også har den en rimelig svak og jevn økning frem til siste del av ladingsprosessen (absorption), der den øker kjapt igjen før den flater ut til en konstant spenning (float). Mengden strøm i rødt navngitt "Current" derimot er konstant helt frem til nesten fulladet, da faller strømmengden drastisk frem til battericellen er fulladet. Den grønne streken navngitt "capacity" viser mengden energi i battericellen målt i Ah.


Denne informasjonen beviser at for å lade et lithiumbatteri optimalt trenger man en lader som klarer å regulere spenningen og strømflyten under lading.

På bildet ser du spenning i per celle, det er ikke samme spenningsnivå som batteribanken. Det som er viktig å bemerke seg er at denne spenningen ikke er fast fra start til slutt. Vi kan tydelig se at den har en drastisk økning de første 25 minuttene også har den en rimelig svak og gjevn økning frem til siste del av ladingsprosessen der den øker kjapt igjen før den flater ut til en konstant spenning. Mengden strøm derimot er konstant helt frem til nesten fulladet, da faller strømmengden drastisk frem til battericellen er fulladet.
Ladekurve for Ritar 12V100Ah Lithiumbatteri

Forskjellige lademuligheter som kan lade lithium batterier

Her skal vi se på hvordan du kan lade ditt lithiumbatteri trygt og effektivt, dette kan du gjøre med flere forskjellige ladere blant annet fra startbatteriet i vanen din, solcellene på taket ditt eller fra stikkontakt via en landstrømlader.


DC/DC lader



Dette produktet regulerer både spenning og strømføring ut i fra hvilken modell du velger. I tillegg til det kan du velge akkurat de batteri parameterne du har i ditt forbruksbatteri i applikasjonen som brukes for å konfigurere DC/DC laderen via bluetooth.


Denne løsningen kan også gi deg muligheten til å koble hele forbruks systemet ditt helt isolert vekk fra resten av kjøretøyets elektronikk hvis du ønsker. Så lenge du holder deg innenfor rammene for hva din dynamo tåler av strømtrekk vil du få et trygt og effektivt system som vil gi deg strøm samtidig som den tar vare på alle komponenter den er tilkoblet slik at de varer. Den største versjonen til Victron sin DC/DC er på 30A som passer de fleste kjøretøy, disse kan også trygt kobles i parallell for økt lading hvis ditt startbatteri og dynamo kan håndtere det. Da spør du deg kanskje, hvor lang tid tar det å lade et 100ah batteri? Med litt rask matte, kan vi svare på dette med å ta 100Ah delt på 30A som gir 3.33 timer eller mer vanlig 3 timer og 20 minutter kjøretur uten noe annen form for lading.


Solcelleregulator



Jobben til en solcelleregulator ligger i navnet, den regulerer spenningen som panelene dine har, ned til spenningen batteribanken din er på, slik at strømmen produsert fra sola kan lade opp batteriet ditt. En solcelleregulator vil ikke bare gjøre systemet ditt mye bedre, den vil også være med å gjøre systemet ditt tryggere.


Landstrøm



Landstrøm lader er helt genialt til de gangene du trenger lading uten at du ønsker å kjøre rundt og det er dårlig vær. Alle campingplasser har lademuligheter mot ekstra kostnad, alt du trenger å gjøre er å koble til din landstrømlader i deres stikkontakt også er du good to go! Det samme gjelder her som for alle andre lademuligheter til lithium, laderen du velger må ha en egen lithium prosedyre for å fungere optimalt.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av ladere



 

Hvor lenge varer et litiumbatteri?

Svaret på dette spørsmålet er avhengig av hvordan du bruker det og hvordan du lader det. Hvis du lader lithium batteriet ditt med ladere som har riktige ladeprogrammer vil batteriet ditt kunne brukes i flere tusen utladninger. Rådet mitt er enkelt, invester i bra ladere nå og spar penger i det lange løp når du slipper å kjøpe nye batterier som er en av de dyreste delene av solcelleanlegget ditt.


Hvordan kobler du en batterilader når du skal lade et batteri?

Her er en kjapp steg for steg guide om hvordan du kobler til batteriladeren:

  1. Sørg for at laderen ikke er koblet til en kraftkilde og er avslått

  2. Koble positiv pol på lader til positiv pol på batteri

  3. Koble negativ pol på lader til negativ pol på batteri

  4. Skru på lader, du har suksessfullt koblet til din nye lader

  5. Konfigurer laderen din til lithium ladeprogram.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt det å lade lithium batteri. Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden min hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter





 



1 819 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page