Off-grid fra A til Å | Del 4
Ønsker du heller å høre artikkelen?
Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.
Velkommen
Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!
All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!
I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.
Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Artikkelen sitt innhold
Hvordan vil du lagre energi i systemet?
Energien i off-grid strømsystemer lagres i batterier. Jeg anbefaler å ha batterikapasitet som gir deg strøm nok til å bruke systemet ditt i tre dager uten noe form for lading. Dette gir deg en del spillerom hvis det skulle være dårlig vær som forhindrer lading.
Det finnes flere forskjellige typer batterier som kan brukes. De fire mest brukte er Lithium, AGM, GEL og bly/ syre- batterier. Disse batteriene og hvordan de kobles skal vi gå inn på i en artikkel senere, men en liten bit du kan ta med deg nå; er at GEL, bly/ syre og lithium batterier med varmefolie fungerer i minus grader. Vanlig Lithium og AGM kan i følge datablad ikke lades i minusgrader, selv om det er mange eksempler i Norge der dette ikke har skapt problemer for hytteeiere. Likevel er dette viktig å tenke på siden mange off-grid systemer blir brukt året rundt, selv på vinterstid.
3 smarte måter å løse forbruket ditt på
Det er hovedsakelig tre måter å lage systemet ditt, slik at du best håndterer forbruket ditt:
Kjøre alt på batterispenningen
Alt gjennom en inverter som gjør om til 230V
Eller en kombinasjon der du gjør begge deler.
Alle 3 versjonene har sine fordeler og ulemper som vi skal se litt på nå:
Mindre systemer er ofte kun på 12 volt batterispenning, og har ingen inverter som omformer fra batterispenning til 230V. Slike systemer er billige og på grunn av alt 12V utstyr man får kjøpt vil de fungere bra til å gi strøm til alt fra lys til kjøleskap. Det finnes til og med egne 12 volt kaffetraktere!
Hvis du ønsker å kunne bruke vanlige ting hjemmefra i ditt off-grid system. Må du ha en inverter som gjør om batterispenningen din til 230V. Det er også mulig å kun ha alt forbruk på 230V, dette skaper et enklere system med tanke på at du kun har ett sett med ledninger ut i systemet ditt. En negativ ting med kun 230V er at en inverter bruker en del strøm på bare være påslått, men så lenge du har dimensjonert lagring og lading rundt dette, skaper det ingen problemer.
Til slutt er en kombinert løsning. Dette er en løsning som drifter det som alltid står på og andre mindre ting som lys og ladepunkt på 12V også driftes resten på 230V i form av stikkontakter som er lagt opp til sporadisk bruk slik at du ikke trenger å ha inverteren din på hele tiden, dette sparer strøm. Det er ingen løsning som er generelt bedre enn de andre. Det kommer an på hva ditt forbruk er, i ditt system.
Sammenkobling og sikring
Fokuset med starten av off-grid strøm fra A til Å infoserien er å gi informasjon så enkelt og forståelig som mulig, slik at du vil få et såkalt fugleperspektiv på hva et off-grid strømsystem er. Også går vi i dybden etterhvert.
På grunn av det er det ikke stort annet å nevne rundt sammenkobling og sikring nå enn at det er ekstremt viktig å velge kabler og andre sammenkoblinger i riktig størrelse og av høy kvalitet. Helst av samme materiale. Materialet avhenger også av hvor kabelen skal ligge, enten om dette er i båt, på tak i direkte sollys eller innendørs.
Når det kommer til sikringer er hovedjobben til en sikring å beskytte kabelen fra å begynne å brenne. Vi går langt dypere på sammenkobling og sikring med praktiske eksempler senere i infoserien.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Lagring, forbruk og kobling i et off-grid strømsystem" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no
- Vi snakkes!
Relaterte produkter
Mest spurte spørsmålene rundt "Lagring, forbruk og kobling i et off-grid strømsystem" besvart
Kan man lagre strøm fra solcellepanel?
Ja, du kan lagre strøm fra solcellepanel i en batteribank.
Hva betyr Off the Grid?
Off the grid oversettes direkte til "avkoblet nettet" og beskriver et system som er uavhengig av det offentlige nettet. Her på offgridsystemer.no fokuserer vi på off-grid strøm systemer, men terminologien gjelder også vann og avløps-nett.
Hvor mye strøm produserer 1m2 solcellepanel?
Et panel med størrelse 1m2 har potensialet til å produsere inntil 400W, men den faktiske mengden panelet produserer vil avhengig stort ut i fra en rekke faktorer som orientering, og skygger.
Er det lov å bo off grid?
Ja, i Norge er det lov å bo off grid. Du må bare passe på å få alle nødvendige godkjenninger i kommunen du bor i, som kan være en lang prosess. Et alternativ er å leve off grid i et kjøretøy, altså uten fast bobel. Dette krever ingen godkjenning fra kommune.
Hva koster 100 m2 solcellepanel?
For å oppnå 100m2 med solcellepanel kreves 50 stk. SKANBATT Solcellepanel 410W paneler. De koster 3 295 kr per og kommer på en total kostnad på rundt 160 000 kr. Per kvadrat meter tilsvarer det rundt 1 600 kr per kvadratmeter. Ta en titt på panelet i nettbutikken via knappen hvis du vil.
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Comments