top of page

Praktisk eksempel av valg av solcelleregulator og solceller

Off-grid fra A til Å | Del 18


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.


Praktisk eksempel av valg av solcelleregulator og solceller

Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold

Solceller

I dette eksempelet har du totalt 670W solceller fra to stk Stor | Skanbatt Solcellepanel 335W PERC. Disse kan du lese mer om via knappen hvis du ønsker.




Det første vi må gjøre er å ta en titt i databladet til solcellepanelet. Der finner vi følgende informasjon:


Tekniske data:

  • Max effekt: 335Wp

  • Åpen kretsspenning: 38,8V

  • Kortslutningsstrøm: 10,96A

  • Spenning ved maks effekt: 33V

  • Maks ladestrøm: 10,15A (ca 23,26A ved bruk av MPPT)

  • Celle effektivitet: 22,42%

  • Temperaturområde: -40°C til +80°C

  • Dimensjoner: 1660x1000x40mm

  • Vekt: 20kg


Det som er viktigst her er i linje 1 og 2

  • Maks effekt 335Wp

  • Åpen kretsspenning: 38.8V.


I tillegg til dette må du vite hvilken spenning batteribanken din er på. I dette eksempelet er det snakk om et 12V system.


Grunnen til at informasjonen over er den viktigste, er fordi en MPPT-regulator er laget etter spenningen på solcellepanelene og mengden strøm som flyter ut av regulatoren og inn i batteriet. Den høyeste spenningen regulatoren vil få fra solcellepanelene er den åpne kretsspenningen (Voc) i øyeblikket panelene kobles til regulatoren. Siden det er snakk om to solcellepaneler, vil måten vi kobler dem sammen på gi oss forskjellige spenningsnivåer. Vi kan koble disse to panelene på to forskjellige måter, slik:


  • 2 paneler i serie. Dobler spenningen, det vil gi en Voc på 38.8V + 38.8V = 77.6V

  • 2 paneler i parallell beholder spenningen, det vil gi en Voc på 38.8V


Med en batteribank på 12V vil 670W gi en strøm på 52,4A ut fra solcelleregulatoren og inn i batteriet. Nå som vi vet dette, kan vi ta en titt i butikken og se hvilken solcelleregulator som passer best til strømmengden og enten 77,6V eller 38,8V.


Regulator

Denne MPPT regulatoren ser ut som er bra match, “Stor | Victron 50A solcelleregulator | 12V og 24V” Ta en titt på produktet via knappen nedenfor om du ønsker.

I teknisk data nedenfor ser vi at maks systemspenning på 100V er høyt nok til vårt system. Maks ladestrøm på 50A er rett under det vi har regnet oss frem til, men det er spesifisert en maks paneleffekt på 700W som er perfekt for vår paneleffekt på 670W.


Det er viktig å ha litt spenning å gå på her i Norge, fordi ved lave temperaturer vil spenningen til solcellepanelene øke over sin normale verdi. Her er det over 20% klaring, noe som er et fint tall å sikte på.


Tekniske data:

  • Batterispenning: 12/24V Auto

  • Maks ladestrøm: 50A

  • Maks paneleffekt: 700W 12V / 1400W 24V

  • Maks systemspenning: 100V

  • Effektivitet: 98%

  • Ladespenning: Justerbar (14,4V / 13,8V default)

  • Terminaler: 16mm2

  • Dimensjoner: 130x186x70mm / Vekt: 1,37kg


Du lurer kanskje på hvorfor en 50A regulator er perfekt for solcellepaneler som gir ut 52,4A? Det er fordi solcellepaneler, kabling, kobling, sikringer og regulatorens indre kretser alle skaper tap i den virkelige verden. Det er derfor produsenten Victron angir hvilken panelstørrelse som er maks i sine tekniske data.


Hvordan koble sammen

Alle solcelleregulatorer er merket med hvor panelenes + og - skal tilkobles, samt hvor batteriets + og - skal kobles. De har ofte også en last + og -, men disse brukes sjeldent fordi vi heller vil koble all 12V last via en 12V sikringsboks som er koblet til batteriet i stedet.


Når du kobler solcelleregulatoren inn i systemet ditt, er det viktig at du kobler regulatoren til batteribanken først, og solcellepanelene til regulatoren til slutt. Standard fremgangsmåte er alltid å koble minus kabel fra regulator til batteri før du kobler positiv kabel, men det er alltid lurt å lese manualen til solcelleregulatoren du har kjøpt for å dobbeltsjekke fremgangsmåten.


Hvis du ender opp med å kjøpe flere paneler i fremtiden, trenger du ikke bytte ut regulatoren du har og kjøpe en større en. Det er ikke noe problem å kjøpe en regulator til og koble den inn i systemet ditt sammen med de nye solcellepanelene. Du kobler den enkelt inn helt likt som den du allerede har, parallelt.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Praktisk eksempel av valg av solcelleregulator og solceller" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Praktisk eksempel av valg av solcelleregulator og solceller" besvart


Hvor stor Solcelleregulator?

Svaret på hvor stor solcelleregulator finner du ved å se på effekten og spenningen til solcellepanelene dine. Det er dette som avgjør hvor stor solcelleregulator du trenger. Her er et eksempel: Du har 4 solcellepaneler av typen Skanbatt der hvert panel er på 200W, og har en Voc på 23.3 Volt. Hvis du kobler disse i serie trenger du en regulator som tåler 800W og 93.2V. Hvis du kobler de i parallell trenger du en regulator som tåler 800W og 23.3V. Eller som en tredje løsning kan du koble to og to i serie og deretter i parallell i en 2s2p konfigurasjon. Da trenger du en regulator som håndterer 800W og 46.6V. En regulator som vil fungere uansett kobling her er VICTRON SmartSolar MPPT 150/60.


Hva gjør en Solcelleregulator?

En solcelleregulator regulerer solcellene sin spenning og strøm til ett brukbart nivå som sikrer trygg og korrekt lading batteribanken din.


Hvor stor sikring mellom regulator og batteri?

Generelt anbefaler vi å sikre på 1.25 ganger strømføring i kabelen. Sørg alltid for å bruke kabler som er riktig størrelse med tanke på bruk.


Hva er forskjellen mellom solcelle og solcellepanel?

Forskjellen mellom solcelle og solcellepanel er at et solcellepanel er satt sammen av en rekke solceller.


Hvor mye strøm produserer solceller pr m2?

Generelt sett vil et solcellepanel produsere rundt 0.25 kW per m2 solcelle. Også spørs det ut i fra lokale solforhold hvor mye energi det tilsvarer i løpet av en tidsperiode. La oss si at sola skinner 5 timer en dag der solcellepanelet evner å ta opp 100%. Da vil du få 1.25kWh energi den dagen pr m2.


 

11 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page