Off-grid fra A til Å | Del 15
Ønsker du heller å høre artikkelen?
Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.
Velkommen
Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!
All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!
I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.
Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Artikkelen sitt innhold
Slik kobler du sammen solcellepanelene dine for å gi best effekt!
Slik kobler du i serie og parallell
På lik linje som forklart i batteri-kapittelet vil du øke spenningen og beholde lik strømføring til solcellestrengen hvis du kobler sammen solcellepanelene i serie, altså fra minus til pluss fra et panel til det neste. Du vil få motsatt resultat ved parallellkobling, det vil gi samme spenning, men legge sammen strømmen. Dette er veldig gunstig kunnskap når det kommer til å matche paneler sammen, hvis du har ulike størrelser solcellepaneler. Når du parallellkobler paneler sammen må de ha lik spenning for å fungere optimalt. Hvis du velger å koble sammen panelene i serie må de ha samme strømmengde for å fungere optimalt.
Videre er dette også veldig viktig når du velger solcelleregulator, vi skal gå nærmere inn på valg av solcelleregulator i neste avsnitt, men som du ser i bildet ovenfor ender du opp med den samme effekten på 800W uansett hvordan du kobler panelene. Spenningen og strømmen derimot endres drastisk. Du kan også koblet to og to paneler i serie og deretter parallell, en såkalt 2s2p konfigurering for å få 20.2A og 46.6V. Her er det mange muligheter til å planlegge det beste oppsettet for det du ønsker.
Serie vs parallell skyggehåndtering
Du kan bruke parallellkobling til å håndtere eventuelle skygger på solcellepanelene dine. La oss si at på grunn av et tre som du ikke vil felle, så skyggelegges et av panelene dine i noen timer i løpet av dagen. Hvis panelene dine er koblet i serie vil tilnærmet all strømproduksjon på alle paneler stoppes mens det ene panelet er skyggelagt. Hvis du kobler panelene i parallell derimot. Vil kun det aktuelle panelet bli påvirket, mens resten av panelene vil fungere som normalt.
Sikring, vern og avkobling
Det kommer et eget kapittel om sikkerhet i off-grid systemer fra A til Å, men jeg ønsker raskt å nevne her, at det er viktig å ha med noe som heter inline OCPD MC4 sikringer til hver enkelt parallell streng med seriekoblede solcellepaneler, markert i oransje i bildet ovenfor. Disse sikringene er overstrømsvern og sørger for at en kortslutning i et panel ikke fører til brann. Før solcellepanel-arrayet føres inn til solcelleregulatoren må kabelen også sikres med en hovedbryter, et hovedoverstrømsvern og et overspenningsvern. Dette gjøres ved å installere en kombineringsboks og en isolasjonsbryter.
Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Slik kobler du sammen solcellepanelene dine for å gi best effekt!" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no
- Vi snakkes!
Relaterte produkter
Off-grid systemer
NETTBUTIKK
Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler
Mest spurte spørsmålene rundt "Slik kobler du sammen solcellepanelene dine for å gi best effekt!" besvart
Når funker solcellepanel best?
Solcellepanel funker best ved direkte sollys. Det vil si en dag med fint vær uten skyer på himmelen. Litt ironisk er det også at solcellepaneler fungerer best ved lave temperaturer, når det er kaldt er panelene faktisk mer effektive.
Når produserer solceller mest strøm?
Selv om solceller fungerer best når det er kaldt, produserer solceller mest strøm i sommer månedene i året. Fordi det er da det er mest sol.
Hva hender dersom vi seriekobler flere solcellepaneler?
Det som hender dersom vi seriekobler flere solcellepaneler er at spenningen øker og strømføringen forblir den samme som til ett solcellepanel.
Hva er negativt med solcellepanel?
Solcellepaneler har noen ulemper som kan tas i betraktning. For det første kan de initielle kostnadene være høyere sammenlignet med tradisjonelle strømkilder. Videre er solcellepanelers effektivitet avhengig av tilgjengeligheten av sollys, så de kan være mindre effektive på overskyede dager eller om natten. I tillegg tar solcellepaneler opp plass, spesielt hvis du har begrenset takareal eller ønsker å installere dem på et begrenset område.
Kan man tråkke på solcellepanel?
Ja og nei, det spørs på solcellepanelet. Noen paneler er laget for å tåle å bli tråkket på. Disse panelene er fine å ha på for eksempel taket på bobiler hvis du også bruker taket som en sitteplass på kvelden.
Comments