top of page

Solcelle batteri

Oppdatert: 16. mai

Solcellepaneler i skogen
Solcellepaneler i skogen

Denne artikkelen handler om solcelle batterier, og vil gi deg svar på om du egentlig trenger solcelle batteri til ditt bruk. Og i så fall hvordan du kan balansere systemet ditt med tanke på forbruk og energilagring. Vi går kort inn på hvilket solcelle batteri som er "best" og nederst i artikkelen er de 5 mest spurte spørsmålene rundt solcelle batteri besvart. Ta en titt på våre solcelle batterier via knappen direkte hvis du ønsker.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 

Artikkelen sitt innhold

Trenger du egentlig solcelle batteri?

Det spørs hvor du har tenkt å ha solcellene dine og om du ønsker noe form for backup. Hvis du tenker å investere i et solcellesystem til hjemmet ditt anbefaler jeg deg å kjøpe en solcelle inverter som er godkjent for å kobles til det norske strømnettet. Da kjøper og selger du strøm til nettet uten å lagre noen ting. Du vil miste strømmen som alle andre hvis det er noe feil med strømnettet ditt og solcelle inverteren vil koble vekk panelene dine ved et eventuelt strømbrudd. Hvis du kjøper solcelle batteri der i mot vil du ha mulighet til å realistisk sett drifte noen spesifikke ting i hjemmet ditt frem til strømmen kommer på igjen. Batterier er dyrt, så du må virkelig bruke penger hvis alt skal være som normalt under et strømbrudd.


Andre steder som på hytta eller i bobil og båt er det absolutt det beste å ha solcelle batteri. Det er mulig å koble 12V direkte til solcelleregulatoren din, men dette vil da kun fungere når sola skinner. Det vil ikke være mulig å ha noe 230V hus-strøm av noe størrelse i bobil og båt direkte, og mest sannsynligvis ikke på hytta heller uten batteri. Grunnen til det er fordi du har ikke plass til nok solcellepaneler for å oppnå høy nok effekt til å drifte større ting som kaffetrakter og blendere. Det du kan derimot er å kjøpe en liten inverter som er litt mindre en effekten du får fra panelene dine, da vil det fungere kun når sola skinner.


Det er nettopp det, at det å ha et system som kun fungerer når sola skinner ikke er noe særlig brukervennlig. Og jeg vil absolutt si at de aller fleste av oss trenger solcelle batteri i sitt solcellesystem uansett hvor du ønsker å ha ditt system. Når det kommer til mengde skal vi ta en titt på det i neste underkappittel.


Hvor mye solcelle batterier er nok?

Hvor mye solcelle batteri som er nok er helt opp til hver enkelt person sine behov. Vi i offgridsystemer anbefaler å ha 3 dager med forbruk i lagringskapasitet. Dette antall dager kommer fra at det vil gi deg mulighet til å bruke systemet ditt som normalt selv om det er dårlig vær og ingen solcelleproduksjon i hele tre døgn. Dette er bare en anbefaling, og du kan selv velge hvordan du velger å dekke ditt forbruk, nedenfor er tre eksempler på forskjellige system størrelser som er vanlig.


Stor batteribank

En stor batteribank, for eksempel 5-6 dager forbruk backup er godt egnet for deg som virkelig prioriterer å alltid ha strøm til ditt vanlige forbruk uten begrensninger. Her er det også vanlig å ha mindre solcellepaneler, spesielt hvis systemet er på for eksempel en hytte du ikke er på så ofte. Da vil du alltid komme på hytta med 100% batterikapasitet selv om du ikke har det største solcellepanelet.


Vanlig batteribank

En vanlig batteribank vil være det vi anbefaler. Rundt 3 dagers forbruk i batterikapasitet. I dette systemet vil du ha en solcelle-effekt som klarer å lade opp batteribanken din på litt under en dag med sol slik at du alltid vil få opp igjen kapasiteten igjen.


Liten batteribank

Det siste alternativet er å ha en liten batteribank, kanskje på kun ett dagsforbruk og heller satse på å ha nok sol til å kunne dekke behovet ditt hver dag. Dette systemet er billigst, men det vil komme en dag der det er lite sol to dager på rad og da må du være komfertabel med at du rett og slett ikke vil ha strøm tilgjengelig.



Hvilket solcelle batteri er best?

Kort forklart er lithium solcelle batteri på omtrent alle måter. Det finnes en blogg på denne siden der det gåes dypere inn på hvorfor. Denne kan du ta en titt på via knappen nedenfor hvis du ønsker


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt solcelle batteri . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden min hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!

 

Relaterte produkter






 

Mest spurte spørsmålene rundt solcelle batteri besvart


Hvor lenge varer 100Ah batteri?

Det spørs veldig på forbruket ditt, men jeg kan bruke meg selv og mitt eget system i en ford transit bygd om til bobil, der holder 100Ah batteri cirka i en dag.


Vi har en 3000W inverter og induksjonskoketopp i vanen våres, vi jobber begge fra laptops og bruker ellers endel strøm til alt annet som er i en bobil. Dette er blant annet et lite kjøleskap, vifte i taket, vannpumpe, telefon lading og lys. Vi har også 400W solceller på taket og vi går i pluss på en solskinnsdag, og solcellebatteriet vårt går ned sånn cirka 100Ah (i vårt 12V system, tot 1200Wh) på en dag uten noe form for lading.


Hvor ofte vaske solceller?

Du må vaske solcellene dine når de har blitt møkkete nok til at det negativt påvirker effekten de produserer. Dette ser du enkelt på din solcelleregulator når sola skinner. Ellers er det enkle rådet hvis du tenker at du burde ha vasket solcellene dine så gjør du det. På veien vasker jeg over panelene mine kanskje et par ganger i uka.


Hvor stort batteri på hytta?

Svaret på hvor stort batteri du bør ha på hytta koker ned til hvor mye er du villig til å betale for komfort og trygghet? Hvis du ønsker en generell anbefaling vil vil si rundt 400Ah-600Ah i et 12V system er stort nok batteri på hytta hvis du har en inverter på over 2000W. Ellers klarer du deg nok fint på 200Ah-400Ah batteri på hytta.


Hvor stor batteribank trenger jeg?

Hvor stor batteribank du trenger er som på et hytte system, så stort slik at du kan bruke ditt system til hva du vil. Mange har nok urealistiske forventninger til hvor mye strøm man faktisk bruker. Det enkle svaret er veldig generelt +- 400Ah også kan du alltids oppgradere derfra.


Hvor lenge varer et batteri til solcellepanel?

Ett lithium batteri til solcellepanel varer i 2000-3000 utladninger. Hvis du lader ut batteriet helt hver eneste dag vil batteriet vare i 5.5 år til 8 år. Høyst sannsynelig vil du ikke bruke batteriet ditt så mye, og det vil si at batteri til socellepanel vil vare enda lenger, kanskje i 10-15 år.


 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av batterier



 






310 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page