top of page

Solcelleregulator

Oppdatert: 16. mai



Denne korte artikkelen vil gi deg svar på alt du trenger å vite for å velge din solcelleregulator. Hvis du ikke har tid til å lese så er kort versjonen enkelt og greit; At du trenger en solcelleregulator til å justere spenningen til nivået til batteriet du lader og at størrelsen på solcellepanelene dine avgjør valget av regulator med hvor stor åpen kretsspenning (Voc) og strømføring (A) de har. Du burde omtrent alltid velge MPPT og gå får Victron hvis du liker å se stats og tall i app, gå for Skanbatt hvis dette ikke interesserer deg.




Artikkelen sitt innhold


Solcelleregulatorer fra 10A til 30A med og uten BT

Vi selger kun Skanbatt og Victron solcelleregulatorer her på offgridsystemer, fordi de er to av de beste solcelleregulator produsentene på markedet for DIY forbrukere. Skanbatt er det billigste alternativet, de har blant annet ikke bluetooth eller smart APP muligheter. Victron sine solcelleregulatorer er identiske i ladeevne, men er laget av et annet materiale og kan konfigureres i Victron sin connect APP. Vi ønsker å gjøre DIY så enkelt og brukervennlig som mulig, derfor har vi kun to produsenter og tre nivåer på 10A, 20A og 30A som vil dekke de fleste sine DIY prosjekter.


Hvorfor trenger jeg en solcelleregulator?

Ok, hvorfor trenger du en solcelleregulator? Jobben til en solcelleregulator ligger i navnet, den regulerer spenningen som panelene dine har, ned til spenningen batteribanken din er på, slik at strømmen produsert fra sola kan lade opp batteriet ditt. Hvis du kobler panelet ditt rett på batteriet må panelet og batteriet ha samme spenning og det vil bli rimelig små mengder lading å skryte av. Så dette er ikke noe å anbefale, en solcelleregulator vil ikke bare gjøre systemet ditt mye bedre, den vil også være med å gjøre systemet ditt tryggere.


Det finnes to teknologier, PWM og MPPT.

PWM står for Pulse Width Modulation og MPPT står for Max Power Point Tracking. Du burde nesten alltid velge MPPT, med mindre panelspenningen din er såvidt over batterispenningen. Og her er hvorfor:


En PWM solcelleregulator vil regulerer panelspenningen ned til batteribanken sin spenning på både innsiden og utsiden av regulatoren. De aller fleste paneler har vesentlig høyere spenning en en batteribank, dette gir derfor store tap i forhold til en MPPT regulator som evner å ta inn spenningen til panelet på utsiden, og regulere den til spenningen til batteriet i regulatoren. Hvis det var litt vanskelig forklart har jeg satt sammen ett kort eksempel med et panel, og ett lithiumbatteri vi selger her på offgridsystemer.


Panelt er et Skanbatt 335W PERC solcellepanel, den har en maks spenning på 33V, lithium batteriet fra Skanbatt har en nominell spenning på 12.8V.

  • PWM solcelleregulatoren vil regulere ned paneleffekten til cirka 13V og ta inn maks strøm på 10.15A som gir en effekt på 132W av mulige 335W.

  • MPPT solcelleregulatoren vil ta inn både maks spenning og strøm til panelet på 33V og 10.15A dette gir en effekt på 335W

Dette er grunnen til at vi ikke engang selger PWM solcelleregulatorer hos oss.


Hva er viktig å se etter når jeg velger solcelleregulator?

Det viktigste å se etter er hvor stor spenning du har i systemet ditt, både ved panelene og batteriet. Og hvor stor strøm som vil gå mellom solcelleregulatoren og batteribanken.


Det som er viktig å se på er åpen kretsspenning (Voc) og maks spenning (Vmp) til panelet. Disse tallene endres om du har koblet panelene dine i serie eller parallell. Hvis alle panelene dine er koblet i parallell vil Voc og Vmp være likt som ett panel. Hvis panelene er koblet i serie må du legge sammen spenningen til hvert panel for en total spenning lik Voc ganger antall paneler. Det samme med Vmp.


Det er også kritisk at du velger solcelleregulator og en strømkabel som håndterer strømføringen på innsiden av solcelleregulatoren og til batteribanken, her er det batterispenningen som gjelder. Og siden den er på rundt 12V kan det fort bli snakk om høy strømføring i denne kabelen.


Hvor stor solcelleregulator trenger jeg?

Den enkleste måten å vise hvor stor solcelleregulator man trenger er ved ett eksempel:

Du har tre stk. 110W paneler koblet sammen i serie som du vil lade ett lithiumbatteri på 100Ah.

  1. Finn ut spenning ved maks effekt fra panelene dine. Panelene i dette eksempelet har en Vmp på 19.8V per panel og de er tre stk. koblet i serie som gir en total Vmp på 19.8Vmp * 3 paneler = 59.4Vmp

  2. Finn ut strømføringen inn i batteriet fra solcelleregulatoren. For å finne ut av dette kan du dele makseffkten til panelene dine på batterispenningen i systemet ditt. Dette vil gi strømmen på grunnlag av formelen effekt = strøm * spenning. Vi vet at panelene har en total maks effekt på 330W og at lithiumbatteriet sin nominelle spenning er på 12.8V. Det gir oss en maks strømføring på 330W delt på 12.8V er lik 25.8A

  3. Nå vet vi at vi trenger en solcelleregulator som håndterer både en maks spenning på 59.4V og en maks strømføring på 25.8A. Dette klarer både Victron og Skanbatt sine 30A solcelleregulatorer, Victron sin evner litt høyere spenning på 100V en Skanbatt sine 75V, men begger er godt over 59.4V så det er ikke noe problem.


Test av solcelleregulator 2023.

Personelig har jeg både en Skanbatt og en Victron solcelleregulator i min Van som jeg reiser rundt i Europa med. Grunnen til at jeg har begge er fordi jeg har 30A Skanbatt til alle faste paneler jeg har på taket, også har jeg en 10A Victron som jeg bruker sammen med mitt ekstra sammenleggbare panel når jeg trenger litt ekstra eller er parkert i skyggen. Jeg er veldig fornøyd med begge regulatorene og mener oppriktig at hovedforskjellen er om du ønsker å se data i app eller ikke. Victron har nok en liten kvalitets fordel, spesielt når det kommer til hvor solid regulatoren er bygd, men det merkes ikke i det daglige når de begge er montert.


Oppsummering.

Ok for å oppsummere så trenger du en solcelleregulator til å justere spenningen til nivået til batteriet du lader og at størrelsen på solcellepanelene dine avgjør valget av regulator med hvor stor åpen kretsspenning (Voc) og strømføring (A) de har. Du burde alltid velge MPPT og gå får Victron hvis du liker å se data i app, gå for Skanbatt hvis dette ikke interesserer deg.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt solcellereglator. Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden min hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på offgridsystemer.no


- Vi snakkes!

 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcelleregulatorer



 


383 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page