top of page

Solenergi generator eller DIY?

Oppdatert: 16. mai

Off-grid fra A til Å | Del 5

Bildet viser teksten hva skal du velge? Solenergi generator DIY også en grafisk VS fremstilling av produktene du må velge i mellom
Solenergi generator eller DIY?

Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.



Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien/kurset passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å-kurset vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og podcast, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Artikkelen sitt innhold


Før vi går videre. Har du et valg; Solenergi generator eller DIY?

Du kan tenke på en solenergi generator som en stor powerbank med USB uttak som du bruker til å lade mobilen din når du er ute en stund, bare kraftigere. En solenergi generator har også mulighet til å gi ut 230V spenning, som i stikkontakten i huset ditt. Og den kan lades fra solceller og sigarettenneren i bilen din. DIY står for “Do It Yourself” og vil si at du setter sammen forskjellige produkter til å gjøre det samme som en solenergi generator selv. Med batteri, ladere, inverter og all sikring og kobling for det du trenger.


Det er en stor forskjell med all jobben som kommer med å sette sammen et DIY system, mot det å kjøpe et ferdig produkt i en solenergi generator. Og den biten mange glemmer er dersom produktet skal brukes i en fast installasjon med effekt over 200VA. Skal det kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Det vil si elektriker , bobilverksted eller lignende. Dette slipper du når du har et mobilt system som en solenergi generator, gitt at solcellene ikke er fast installert.


Ok, så nå som du vet litt om de forskjellige type solenergi systemene skal vi se på et eksempel der vi har en solenergi generator og et tilsvarende DIY solcellesystem. Jeg har valgt å utifra den mest solgte Solenergi generatoren på nettsiden www.offgridsystemer.no nemlig kundenes favoritt “Stor | EcoFlow DELTA Max 2000 med 2400W Inverter”.

For å få en god sammenligning setter vi sammen et DIY system som matcher alt av egenskaper til EcoFlowen så godt det lar seg gjøre, se tabellen nedenfor for et innblikk i hovedegenskapene til begge løsningene.


Bildet viser en oversikt over hovedegenskapene til solenergi generator og DIY der begge sysetmer er omtrent like med inverter på 3000W, batterikapasitet på 2000Wh, lading fra sol på 800W og landstrøm på rundt 1600W
Oversikt over hovedegenskaper


Litt klarhet i de forskjellige hovedegenskapene


Inverter effekt

Solenergi generatoren i eksempelet er som sagt en EcoFlow DELTA Max 2000 med en 2400 watt Inverter. Inverteren som er valgt i DIY eksempelet er en kombinert lader og inverter fra Skanbatt på 3000 watt. Dette er ikke helt likt, men forskjellen er liten nok til å gjøre en god sammenligning.


En effekt på 2400 watt er nok til at du kan lage mat med strøm, bruke alt av kjøkkenutstyr, hårføner og støvsuger. Til og med kjøre en mindre sag, eller annet verktøy. I butikken våres på www.offgridsystemer.no faller denne størrelsen under vår nest største kategori, passende kalt “Stor”. Hvis du ønsker en oppfrisker på inverter effekt kan du gå tilbake til kapittel 1. “Hvordan få et bra off-grid elektrisk system?” Og se på delkapittelet “Hvor mye vil du ha på samtidig?”


Batterikapasitet

Sammenligningen er batterikapasiteten til begge løsninger såvidt på hver sin side av 2000Wh. Batterikapasitet viser enkelt og greit til hvor mye kapasitet batteriet ditt har, med en kapasitet på 2000Wh timer vil man kunne trekke 2000W via inverteren i 1 time før batteriet er helt tomt. Hvis du ønsker en oppfrisker på inverter effekt kan du gå tilbake til kapittel 1. “Hvordan få et bra off-grid elektrisk system?” Og se på delkapittelet “Hva er din brukstid?”

Hvis vi følger våres egne anbefalinger og har en daglig forbruk på en tredjedel av batteribanken sin kapasitet, sitter vi igjen med 666Wh. Dette er nok energi til å bruke energien som er listet opp i tabellen nedenfor daglig.


Bildet er en tabell som viser hva batterikapasiteten går til.
Hva går batterikapasiteten til?

Solcelle- og landstrømlader

Som ved batterikapasitet er både solcelle- og landstrømlader omtrent identisk i sammenligningen. Watt mengden til begge viser til evnen systemet har til å ta til seg lading fra solcellepaneler og stikkontakt tilkobling.


Solcellepanelene i begge systemer er på 2 stk 400 W totalt 800 W og vil lade opp et dagsforbruk på kun en halvtime direkte solskinn, i den virkelige verden med skyer og varierende sol kan man si at panelene vil kunne lade opp et dagsforbruk på en time og hele batteribanken som er på totalt 3 dagers forbruk på tre timer.


Når sola ikke skinner er det mulig å lade systemet med et aggregat, eller hvilken som helst annen 230V strømkilde. Både DIY og EcoFlow sin Delta Max 2000 kan lade batteribanken med omtrent 1 600 W, et aggregat som evner det bruker kun 25 minutter på å lade opp et dagsforbruk.


Andre viktige egenskaper

Et DIY-system kan legge sammen effekten fra et aggregat og inverteren for å håndtere høye effekttopper hvis du velger en kombinert inverter og lader som i denne sammenligningen. Så lenge aggregatet er på, veksler systemet automatisk mellom lading og slipper gjennom strøm etter behov. Dette er en kjempe gunstig funksjon som er nyttig hvis du skal drifte større ting som krever mer effekt enn hva inverteren eller aggregatet ditt klarer å gi alene.


En annen forskjell er at det finnes lithium-batterier med innebygd varmefolie som gjør at batteriet kan ta imot lading selv i minusgrader. Dette er ikke tilfellet ved en solenergi generator.


En annen stor forskjell er levetiden til produktet. Ofte beskrevet som “cycle life” eller sykluser. Det er vanlig at et litiumbatteri har rundt 3000 utladninger ned til 20%, dette er ofte beskrevet i dokumentasjon med 80% dod, der dod står for “depth of discharge”. EcoFlow sin solenergi generator har kun 800 utladninger til sammenligning. Det er nesten en fjerdedel av levetiden, men hvis du kun skal bruke systemet en gang i blant er dette kanskje ikke så viktig for deg. 800 ganger kun på helgen er fortsatt over 7 års levetid.


Et DIY system er mer kostbart enn en solenergi generator, men hvis vi dobler batterikapasiteten ender vi opp på tilnærmet lik kostnad siden batteripakkene til solenergi generatorer er vesentlig dyrere enn et DIY batteri. Dette viser at kostnadsbildet endrer seg ut ifra behovet du har og hva du er ute etter. Det er derfor det er bra du leser denne boka, nå slipper du å tvile på hva du trenger! Og skulle det være noe uklart, er det bare å kontakte oss.


Bildet viser en tabell der DIY kommer litt dyrere ut enn solenergi generator, men det er fordi et DIY system har flere andre viktige egenskaper enn en solenergi generator.
Andre viktige egenskaper

Konklusjon

Et DIY system og en solenergi generator ser like ut på overflaten når man kun ser på hovedegenskaper som forbruk, kapasitet og lading. Når du ser litt dypere på nyttige funksjoner som inverter samarbeid med aggregat, håndtering av temperatur og levetid ser man hvorfor et DIY system koster mer enn en solenergi generator. Det skal også sies at denne prisdifferansen går vekk ved større systemer og blir bare billigere og billigere med DIY desto større batteribank du ønsker.


Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "Solenergi generator eller DIY?" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva jeg tilbyr av tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av solcellepaneler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Solenergi generator eller DIY?" besvart


Er det lov å montere solcellepanel selv?

Nei, med mindre du har et veldig lite anlegg som har en total effekt på under 200VA.


Når blir solceller lønnsomt?

Du vil nok måtte bytte ut elektriske deler som inverter og batterier hvert 5-10 år, men selve solcellene vil trolig vare i 50 år om ikke mer. Solceller er lønnsomt sålenge effekten produsert gir inntekt eller sparing i form av at du kjøper mindre strøm som er større en kostnaden til anlegget og vedlikehold.


Hva er negativt med solenergi?

Det som er negativt med solenergi er at det ikke er en kraft du kan skru av og på direkte. Du er avhengig av sola, med unntak av at du kan lagre energien i batterier for å bruke den senere når du ønsker.


Hvilken type solceller er best?

De beste solcellepanelene med høyest effektivitet er monokrystallinske solceller fordi de har kan produsere litt mer strøm på samme området som polykrystallinske solceller. I det store og hele er det ikke store forskjellen, men hvis plass er viktig for deg er mono veien å gå.

Hvor mye strøm gir solcellepanel pr m2?

Det spørs på panelet, men som en tommelfingerregel kan man si at man kan forvente rundt 150Wp per m2 med solcellepaneler.


 

31 visninger0 kommentarer

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page