top of page

Hvordan få til vanlife helt uten gass | 3000 W Inverter off grid system

Oppdatert: 16. mai


Når jeg og samboeren min startet vanlife i vår Ford Transit må jeg innrømme at det å ha gass i vanen gjorde meg ukomfortabel. Jeg har også som du sikkert har skjønt, en stor interesse for strøm som fornybar energi ingeniør. Jeg ville derfor se om det var mulig å skape et off grid system, helt uten gass, og det fikk jeg til!


Systemet kostet rundt 45 000 kr og inneholder alt av utstyr for å kunne drifte to hjemmekontor, integrert kokeplate, airfryer, maxxair fan, vannpumpe og mye mer.


Det er fire hoveddeler i et off-grid system. Først må du tenke på forbruket ditt, deretter hvor mye energi lagring du trenger og til slutt hvordan skal du lade opp systemet. I tillegg til dette skal alle tre deler være koblet sammen på trygg og effektiv måte. I dette innlegget skal jeg gå igjennom alle disse punktene.


Bilde av en hvit bobil som kjører gjennom grønne åser
Off-grid tilværelsen

Forbruk

I dette systemet er det en 3000 Watt inverter som gjør om 12 Volt spenning fra batteriet til vanlig hus spenning på 230 V. Inverteren er på 3000 W fordi jeg ville ha muligheten til å bruke både en koketopp på 1500W og en airfryer på 1400W samtidig, når jeg lager mat. Inverteren jeg valgte heter Skanbatt inverter 12V 3000W Ren Sinus Rev. 2.


Systemet har også en egen 12 V distribusjon for alt utstyr som går på 12 V. Dette er for ting som lys, USB ladepunkt, kjøleskap osv. Det kreves ingen omformer for å få til dette, siden batteriene også er 12 V. Alt du trenger er kabling, og sikring, men det kommer vi tilbake til under kobling og sikkerhet kapittelet.


Energilagring


En regel jeg liker å følge når det kommer til hvor mye energilagring du trenger, er å se på forbruket ditt. Også dimensjonere batteribanken slik at du har nok energi lagret til å drifte hele systemet ditt i tre døgn, uten noe form for oppladning. I dette systemet listet jeg opp alt som skulle driftes og antok daglig driftstid for hver enkelt ting, og kom frem til et estimert døgn forbruk på 1200 Watt timer (Wh). Det er det samme som 100 Ah i et 12 V system.


"Watt = Volt * Ampere."

Derfor gikk jeg til innkjøp av tre stk. Ritar lithium batteri 12V 100Ah koblet sammen i parallell som ga en batteribank på 12V og 300Ah totalt det samme som 3600Wh.



Oppladning


Det er tre måter å lade opp systemet mitt på. Den første og mest brukte laderen jeg har, er en Victron orion TR smart DC-DC lader 12V --> 12V 30A lader. Den er koblet mellom startbatteriet i vanen og batteribanken, dette lader opp systemet via dynamoen på vanen når vi kjører.


Neste måten jeg lader på er ved hjelp av solceller og en solcelle regulator. I en van så er dette ganske enkelt å dimensjonere, jeg tok rett og slett og kjøpte så mange paneler som jeg fikk plass til på taket. I min van så var dette tre stk. Skanbatt 110W solcellepanel PERC Mono. Hvert panel har en maks ladestrøm på 7.64A og gir en total maks ladestrøm på nesten 23A. Dette tallet bestemte størrelsen på solcelle regulatoren som heter Skanbatt MPPT solcelle regulator 12/24V 30A.


Til slutt har jeg en mulighet til å lade systemet med landstrøm. Dette er bare en artig måte å beskrive helt vanlig husstrøm fra en stikkontakt, eller en campingplass for eksempel. Jeg valgte størrelsen på landstrømladeren med tanke på at jeg ville lade opp hele systemets energi på en natt hvis jeg var tom og ville komme meg off grid igjen så fort som mulig. Derfor kjøpte jeg Nor Charger pro serie batterilader 12V 40A. Den vil lade opp hele systemet fra 0% til 100% på 7,5 timer som er sånn cirka en nattesøvn.



Kobling og sikkerhet


Det er ekstremt viktig at sikkerheten blir ivaretatt når man kobler sammen alle komponentene i ett off grid strømsystem. Kablene må tåle strømmen som går igjennom de, og kablene må også være sikret med riktig størrelse på sikringer for å hindre brann. Dette oppnår du med å velge en sikring som er lavere enn det kabelen tåler av strøm. Se PDF jeg har laget litt lenger ned på siden for en enkel oversikt over hva de mest brukte kabel dimensjonene tåler og hvilke sikringer du må bruke.


En annen ting som mange glemmer er å ta hensyn til spenningsfall. I dette systemet er det brukt 70 mm2 kabler mellom batteriene og inverteren fordi en 3000W inverter trekker 250A og 70 mm2 kabel er sikker frem til 297A.


Alle lade komponentene er kablet med 16 mm2 som er trygg helt opp til 99A. Disse kablene er overdimensjonert på grunn av lengden det er på kablene som ville ført til spenningsfall ved bruk av en mindre kabel som er sikker for 40A og 30A.


Jeg har laget et regneark som du kan bruke til å velge kablene i ditt system. Regnearket tar hensyn til både strømflyt og lengde på kabel, regnearket gir deg en kabel dimensjon som har 5% spennings tap.




230V landstrøm


Til slutt vil jeg kjapt gjennomgå hvordan systemet i vanen blir koblet til 230V landstrøm. Ved hjelp av litt elektriker-kunnskap kan man bruke to sikringer som en toveis bryter for å oppnå muligheten til å kunne gi 230V, fra landstrøm til alle stikkontakter uten å skru på inverteren i systemet. Med denne løsningen er det viktig at kun en av tilførslene er aktive om gangen. Hvis ikke vil du risikere å ødelegge inverteren din. Koblingen er illustrert i koblingsskjemaet nedenfor. (Det er viktig å nevne at man må ha en elektriker til å utføre arbeid som innebærer 230V.)


Retro bobil på veien, par som poserer
Retro bobil på veien


Til slutt


Takk for at du tok deg tid til å lese blogginnlegget om mitt off grid system. Det setter jeg stor pris på! Ta kontakt med meg hvis du ønsker hjelp og/eller et godt tilbud på ditt eget off grid system.


Vi snakkes!

- Ole


 

Relaterte produkter






 

Har du vurdert noe som er fiks ferdig?

Ta en titt på produktene via knappen nedenfor for å se hva vil tilbyr av Solenergi generatorene fra EcoFlow og Topband. Dette er strømsystemer som kommer ferdig montert og er mobile. Ikke la ordet mobile stoppe deg, noen av de større versjonene kan drifte hus om du vil. Dette er virkelig kraftige saker av høy kvalitet! Det skader ikke å ta en titt :)


Bildet viser en mann som kobler opp EcoFlow til sin bobil i skogen
Mann kobler opp EcoFlow






















 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av invertere



 


330 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page