top of page

Visste du at det finnes flere forskjellige typer 12V kabler?

Off-grid fra A til Å | Del 21


Ønsker du heller å høre artikkelen?

Vi har spilt inn artikkelen i ett lydklipp, enkelt trykk på play-knappen nedenfor og få artikkelen lest opp til deg via soundcloud.


Visste du at det finnes flere forskjellige typer 12V kabler

Velkommen

Hei! Jeg heter Ole Velkommen til Off-grid systemer sin informasjonsserie som gir deg alt du trenger å vite for å realisere din off-grid drøm. Uansett om det gjelder strøm til hytta, mikrohus, bobil, båt eller annet. Disse stedene har rundt 90% like systemer, med noen unntak som jordspyd på hytta og dynamolader i kjøretøy. Resten er stort sett likt, så denne informasjonsserien passer for deg som søker etter off-grid strøm uansett!


All informasjon i Off-grid strøm fra A til Å vil bli delt på tvers av plattformer som tekst, bilder, video og lyd, slik at du kan velge hvordan du ønsker å lære nye ting. Besøk nettsiden for en oversikt over alt innholdet du kan velge mellom!


I løpet av de neste månedene vil vi jevnlig dele innhold som systematisk går gjennom alt du trenger å vite fra A til Å for å få et off-grid strømsystem som passer perfekt for deg. Dette sikrer at du verken betaler for mye for noe du ikke trenger eller ender opp med et system som ikke møter dine forventninger.


Hvis du ønsker informasjonen før alle andre, må du abonnere på vårt ukentlige nyhetsbrev som sendes ut hver fredag via e-post. Skjema for påmelding finner du på nettsiden ved å klikke på knappen.

 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av 12 volt kabler



 

Artikkelen sitt innhold


Alle kabler er ikke likeverdig

Det er ekstremt viktig å velge kabler og andre sammenkoblinger i riktig størrelse og av høy kvalitet. Helst av samme materiale. Hvilken kabel og hvordan den skal installeres, avhenger også av hvor den skal brukes, enten det er i båt, på tak i direkte sollys, eller innendørs.


I et off-grid elektrisk system er alt utstyr koblet sammen ved hjelp av strømkabler og samleskinner. Alle kabler er ikke likeverdige, og både type, tykkelse og materiale er avgjørende for din sikkerhet og systemets ytelse. Her er en oversikt over de tre forskjellige typer 12V kabler du kan velge mellom basert på deres bruksområder:


1. Fleksible Kobberkabler til Innendørs Bruk

Fleksible kobberkabler er det beste valget for innendørs bruk. De er enkle å montere på grunn av sin fleksibilitet og er ideelle for bruk i miljøer som ikke krever spesielle beskyttelser mot fuktighet eller korrosjon. Fleksibiliteten gjør dem også godt egnet til systemer som skal installeres i varebiler eller andre kjøretøy, da de tåler bevegelse og vibrasjoner godt.


Kobber er et utmerket materiale for elektriske ledninger fordi det har høy ledningsevne og lavt spenningsfall over avstander. Det er også viktig å bruke kobberkabler sammen med kobberkabelsko, da kobber og aluminium ekspanderer og krymper forskjellig når de utsettes for varme. Dette kan føre til at koblinger med forskjellige materialer løsner over tid, noe som kan være farlig.


2. Fortinnet Fleksible Kobberkabler til Båtbruk

For mer utfordrende miljøer, som i båter eller industrielle områder, anbefales bruk av fortinnet kobberkabler. Disse kablene er belagt med et lag av tinn, som gir ekstra beskyttelse mot korrosjon i fuktige eller salte miljøer. Fortinnet kobber ser grå/sølv ut på innsiden, og denne typen kabel er spesielt designet for å håndtere det vanskelige klimaet i maritime omgivelser.


Fortinnet kobberkabel har tilsvarende elektriske egenskapene som ren kobberkabel, men med den ekstra fordelen av økt motstandskraft mot fukt, noe som gjør dem ideelle for bruk i båt.


3. PV Kabler til Solcelleanlegg

For solcelleanlegg må du bruke PV-kabler (Photovoltaic kabler), som er spesielt designet for å tåle UV-stråling fra solen. Disse kablene er laget for å overleve utendørs i direkte sollys over lang tid uten å bli ødelagt. Det er viktig å ikke bruke vanlige innendørskabler til dette formålet, da de ikke vil tåle de ekstreme forholdene.


PV-kabler kommer ofte med MC4-koblinger, som enten er forhåndsmontert eller kan kjøpes og monteres selv. Disse koblingene er nevnt i neste delkapittel, som omhandler sammenkoblinger.


Viktige Betraktninger

Det er viktig for systemets trygghet og ytelse at alle kablene i strømsystemet ditt har tilstrekkelig strømføringsevne til å håndtere alt du kobler på. I tillegg til strømføringsevne må du også tenke på spenningsfall, spesielt i et 12V system, fordi det er lite spenning å “dytte med” fra før i forhold til et vanlig hus som driftes på 230V. Meld deg på våres nyhetsbrev og få tilsendt en enkel og brukervennlig PDF tabell som gir deg all informasjon du trenger for å velge riktig kabel størrelse til ditt bruk.




Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen, jeg håper du sitter igjen med noe ny kunnskap rundt "valg av 12 volt kabler" . Scroll litt ned og klikk deg videre inn på nettsiden hvis du ønsker å lese om andre temaer, eller ta en titt på hva vi tilbyr av produkter og tjenester her på https://www.offgridsystemer.no


- Vi snakkes!


 

Relaterte produkter




 

Off-grid systemer

NETTBUTIKK



Klikk på knappen nedenfor for å gå til vårt nøye utvalgte tilbud av 12 volt kabler



 

Mest spurte spørsmålene rundt "Visste du at det finnes flere forskjellige typer 12V kabler?" besvart


Hva er forskjellen på en ledning og en kabel?

Ledninger og kabler brukes litt om hverandre, men som oftest brukes ordet ledning for en ledning med kobber som er isolert i en form for gummi. En kabel er flere ledninger isolert sammen i en kabel.


Hvilken kabel til 16A kurs?

En 2.5mm2 kabel er mest vanlig å bruke til en 16A kurs. Hvis du skal bruke kabelen i et lavspent system der du må ta hensyn til spenningsfall lønner det seg å øke størrelsen.


Hvor stor kabel til 80 ampere?

En 16mm2 kabel tåler 90 ampere, men det skader ikke å ha litt mer å gå på og bruke en 25mm2 eller til og med 35mm2 kabel.


Hvor stor kabel til 20A?

En 4mm2 kabel er et godt valg til en krets som skal håndtere 20A fordi denne kabeltykkelsen tåler helt opp til 40A. Den neste kabeltykkelsen ned er 2.5mm2 og den tåler 15A, så den blir for liten.

 

26 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page